Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 13 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

We bouwden onze auto om tot camper voor 800 euro

De eerste zonnestralen laten zich zien en dus beginnen ook de vakantiekriebels te komen. Wie met een camper op pad wil, is mogelijk geïnteresseerd in een van deze drie occasions voor minder dan 10.000 euro. Is dat nog altijd te duur is, dan is er gelukkig nog een goedkopere optie: je eigen auto omtoveren tot camper. Uiteraard nam ik voor Manners zelf de proef op de som.

Dat doe ik mijn eigen auto: een Volvo 940 Estate. Deze fantastische jaren 90-auto is van zichzelf al erg ruim. Klap de achterbank neer en je vindt ruim 2.100 liter aan bagageruimte. Ben je niet te veeleisend, dan kan je hier prima tukken. Deze manier van kamperen kent echter twee nadelen. Allereerst neemt je slaapplek ruimte voor de hagelslag, filterkoffie en speelkaarten in beslag. Daarnaast schort het aan hoofdruimte, waardoor je al gauw een innige band kweekt met het plafond van je auto.

Mijn eigen auto goedkoop ombouwen tot camper

Een dakkoffer zou de ruimtekwestie op kunnen lossen, maar een avontuurlijkere en praktischere uitkomst kan worden geboden in de vorm van een daktent. Niet alleen kun je op die manier je kofferbak volstouwen met zo ongeveer je complete inboedel, ook biedt een degelijke daktent zeeën met ruimte voor een fijne slaapplek. Een Volvo 940 Estate is geen vereiste. Elke auto met dakrails voldoet. De betreffende 940 Estate deelt een oprit met nog een 940. Ja, ik heb er twee, maar die andere is een sedan. Hoewel ook hier dakdragers te monteren zijn, leunen die in de watergeul, waardoor deze het gewicht niet kunnen dragen. Dakrails zijn dus van belang.

Volvo 940 Camper daktent

Stap twee is een daktent uitzoeken. Mijn oog valt op een Tasmanian Outdoor SRT140. Nieuw betaal je hier 1.675 euro voor. Een flinke smak geld. Gelukkig worden daktenten ook tweedehands aangeboden. Na even online speuren is het al gauw raak. Hetzelfde model vind ik voor 800 euro. Een prima deal, want de tent ziet er nog als nieuw uit. Dit ben je overigens wel minimaal kwijt aan een degelijke daktent. Prijzen op Marktplaats variëren tussen de 1.000 en 3.000 euro voor verschillende soorten daktenten.

Volvo 940 Camper daktent

Wel is een tripje naar de bouwmarkt nodig om een paar kleine onderdelen te kopen. Daarmee kunnen we de daktent op de rails bevestigen. Met drie man tillen we het gevaarte op het dak, waarmee we de auto transformeren tot provisorische camper. Tja, zo simpel kan het zijn. De tent is lomp en vrij zwaar, maar gezien mijn Volvo verlaagd is, is het tillen geen heel moeilijke opgave. Waarom deze Volvo er zo uitziet, lees je in dit achtergrondverhaal bij onze collega’s van Autovisie.

Voldoende slaapplek

De daktent heeft standaard stalen scharnieren, een ladder en een 8 centimeter dikke bedbodem, net genoeg voor een comfortabele nacht. Bovendien is de complete daktent in mum van tijd uit én in te klappen. Na één keer oefenen staat het geheel binnen twee minuten en net zo snel klap je de boel ook weer in. Ideaal om je eigen auto om te toveren tot camper.

Volvo 940 Camper daktent

De tent is 2.00 bij 2.50 meter en biedt daarmee voldoende ruimte om met twee personen een uiltje te knappen. Met drie man wordt het gezellig, maar zelfs dat is bij nood mogelijk. Het geheel laat zich eenvoudig opvouwen tot een relatief compact pakketje, al komt het extra gewicht en toch aanzienlijke formaat je verbruik niet ten goede. Eenmaal ingeklapt wordt de daktent afgedekt met een stug regenzeil. Daarmee is deze Volvo-camper weer klaar voor avontuur.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.