Alrik de Jong
Alrik de Jong Reizen 9 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Mountainbiken in de Ardennen: 5 avontuurlijke MTB-routes

Vanuit Nederland ben je in een paar uurtjes rijden in de Ardennen. Het bosrijke laaggebergte in oostelijk België is een outdoor-walhalla dat je eigenlijk veel vaker moet bezoeken. Ditmaal richten we ons op mountainbiken. Vijf MTB-routes die je echt eens moet rijden.

Toch liever de Ardennen per jeep verkennen? Dan kun je beter dit artikel lezen.

Mountainbiken in de Ardennen

Mountainbiken kan eigenlijk overal wel in de Ardennen en is mogelijk voor mountainbikers van alle niveaus. Avontuurlijke routes strekken zich uit over de streek, iedere actieve fietser heeft zo zijn favorieten. Zie deze MTB-trails dan ook niet als een absolute top 5, maar als inspiratie voor je volgende avontuur.

Van de meeste erkende trails is een GPS-track beschikbaar, maar die kun je gerust links laten liggen. Te weten dat de MTB routes in de Ardennen goed zijn aangegeven met gekleurde paaltjes.

1. Theux (blauw)

ardennen, mountainbiken, mtb routes, top 5, theux

Theux heeft drie MTB trails; een groene (17 kilometer, 420 hoogtemeters), een blauwe (35 kilometer, 820 hoogtemeters) en een rode (58 kilometer, 1.510 hoogtemeters). Zelf hebben we de blauwe alleen gefietst. Qua beleving en natuur een schitterende route en aardig wat technische skills vergt. De conditie van deze trail is goed, maar zwaar als het veel geregend heeft. Reken op een paar pittige klimmetjes, ook over ruige keien. Startpunt: het Kasteel van Franchimont, een burcht uit de 11e eeuw. We kunnen ons voorstellen dat de rode route nog mooier en uitdagender is. Hoe dan ook is Theux een prachtige omgeving om te mountainbiken.

2. Houffalize (route 3 rood)

Houffalize, ardennen, mountainbiken, mtb routes, top 5

Houffalize is een bekend gebied voor mountainbikers. Je vindt hier zes uitgestippelde routes, voor fietsers van verschillende niveaus. Route 3 rood is onze favoriet. Redelijk pittig en op sommige vlakken behoorlijk technisch, maar prima te doen. Deze route bevat alles wat de Ardennen te bieden heeft; mooie natuur, pittige klimmetjes en snelle afdalingen. De route is 34 kilometer lang, heeft 717 hoogtemeters en start bij Place de l’Eglise in Houffalize.

3. Malmedy (rood)

mountainbiken, ardennen, top 5, mtb routes, malmedy

Malmedy kenmerkt zich door beboste heuvels en het riviertje de Warche. De rode route (36 kilometer, 888 hoogtemeters) is uitdagend en afwisselend. Boomwortels, keien, rotsachtige klimmetjes, je gaat je hier niet vervelen tijdens het mountainbiken. De route begint bij Place du Châtelet in Malmedy en start direct met een relatief zware klim. Vergeet niet te genieten van de vredige vergezichten en prachtige huizen.

4. Spa (route 6)

mountainbiken, ardennen, top 5, mtb routes, spa

Ook bij het plaatsje Spa, dat je natuurlijk kent van het bronwater, vind je zes uitgestippelde MTB trails. Wij zeggen: direct door naar route 6, die begint bij het Office du Tourisme in Spa. De route is ongeveer 38 kilometer lang, heeft 924 hoogtemeters en leidt je door de veelzijdige natuur die de omgeving rijk is. Niet zo heel moeilijk, wel erg leuk en mooi.

5. Mountainbike Tour Monts d’Ardèche en Mont Mézenc

Dan nog een coole route in de Franse Ardennen voor de bikepackers onder ons: een vijfdaagse trail door het natuurpark Monts d’Ardèche en over de berg Mont Mézenc (1.753 meter). Je fietst tijdens de prachtige route door de bergen en over een voormalige vulkaan, langs de bronnen van de Loire. De ultieme route voor mountainbikers die op zoek zijn naar een uitdaging met een hoge moeilijkheidsgraad. Meer informatie vind je hier.

MTB-trails in de Alpen

Heb je de Ardennen al uitgespeeld? Dan is het tijd om te mountainbiken in de Alpen. In dit artikel hebben we zeven hemelse MTB trails over het dak Europa uitgelicht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.