Felix Decavel
Felix Decavel Fitness 13 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo snel moet je kunnen hardlopen om bij Defensie te mogen

Loop jij even snel als een soldaat of raak je meteen achterop bij Defensie? Dit zijn de hardlooptesten om bij het leger te mogen. Test direct of je zo snel kunt hardlopen.

Alvorens de dollartekens in je ogen verschijnen na het zien wat je bij Defensie per rang aan salaris kan verdienen, trek je maar beter je beste loopschoenen aan. Want ook met het IQ van Albert Einstein kom je zonder uithoudingsvermogen niet door de keuring.

Hijs een zware tas op de rug en download de volledige discografie van Beyoncé; het is de perfecte voorbereiding om te slagen voor de hardlooptesten bij Defensie.

Hardlooptest voor Defensie

Naargelang de fysieke tol van je toekomstige functie, beland je bij Defensie in een van zes verschillende groepen tijdens de fysieke keuring (genaamd clusters). De eerste cluster heeft de minste zware fysieke eisen, de zesde cluster heeft de zwaarste. Daarnaast zijn er twee hardlooptesten die je tot een goed einde zal moeten brengen. En de eerste dient alvast om te kijken wat je in je mars hebt. De test is verdeeld in belast lopen en onbelast hardlopen. Eerst de test zonder bepakking.

Onbelast hardlopen (maximaal 12 minuten per afstand)

Voor de onbelaste hardlooptest van Defensie hangt de benodigde minimale snelheid af van de cluster. Maar aangezien we bij Manners vredelievend zijn, hebben we de berekening voor je gemaakt. Elke groep krijgt 12 minuten om de volgende afstanden de voltooien.

Cluster Meter Snelheid
1, 2 en 3 2.200 11 km/u
4 en 5 2.600 13 km/u
6 2.700 13,5 km/u

Progressieve marstest

Naast hardlopen moet je ook op tempo kunnen lopen met bepakking. Met een grote rugzak aan zal je minstens 6 kilometer per uur moeten lopen om te slagen voor de progressieve marstesten. Clusters vier tot en met zes krijgen verschillende gewichten voor de kiezen en moeten meerdere keren aan de bak.

Functieclusters 1, 2 en 3

20 minuten (= 2 km) lopen met een rugzak van 25 kg

Functieclusters 4 en 5

20 minuten (= 2 km) lopen met een rugzak van 25 kg

20 minuten (= 2 km) lopen met een rugzak van 35 kg;

Functiecluster 6

20 minuten (= 2 km) lopen met een rugzak van 25 kg

20 minuten (= 2 km) lopen met een rugzak van 35 kg

8 minuten (= 800 meter) lopen met een rugzak van 45 kg

Lees op de site van Defensie meer over de aanstellingskeuring. Check ook hoeveel push-ups je moet kunnen om bij het Korps Mariniers te mogen. Of probeer door de fysieke keuring van de brandweer te komen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.