Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Huizenmarkt 27 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit droomhuis in Zweden kost 90.000 euro, inclusief een lap grond

Wie nu geen eigen woning heeft, moet zich afvragen of het ooit nog gaat lukken. Althans, in Nederland. Niet ver hier vandaan ligt een land dat net zo mooi, welvarend en gelukkig is, maar waar je voor een habbekrats een droomhuis met een flinke lap grond koopt. In dit artikel lees je alles over een huis kopen in Zweden.

De enige plek in Nederland waar je een betaalbaar huis kunt vinden is Pekela, maar wat ga je daar doen? Naar de pas geopende biljartzaal De Kiepe? Nou vooruit, dat ziet er eigenlijk best gezellig uit. Maar voor de rest is er in Pekela natuurlijk geen hol te doen.

Dan liever naar Zweden, het land van Pippi Langkous en langlaufen, van ABBA en köttbullar. Zijn daar nog leuke, betaalbare huizen te koop? Meer dan genoeg! Met een blinddoek om en een willekeurige muisklik op de kaart van Hemnet (het Zweedse Funda) kiezen we er een uit.

Emigreren naar Zweden: droomhuis voor 90.000 euro

Onze muisklik brengt ons naar de dorpje Malå in het noorden van Zweden. Hier vinden we een huis op een paar kilometer afstand van de dorpskern, middenin de natuur. Het woonhuis heeft een bescheiden oppervlakte van 100 vierkante meter, maar dit is exclusief meerdere bijgebouwen (waaronder een garage van 80 vierkante meter). Het perceel is maar liefst 26.000 vierkante meter groot.

huis kopen in zweden
(Afbeelding: Jonas Nilsson | Hemnet)

Zo’n lap grond met een huis in Zweden voor 90.000 euro, dat moet toch wel een krot zijn? Dat valt reuze mee. Het huis is gebouwd in 1934, maar verkeert in een goede staat en heeft zelfs energielabel B. Hiermee kom je in Zweden in aanmerking voor een groene hypotheek met korting op de hypotheekrente.

huis kopen in zweden
(Afbeelding: Jonas Nilsson | Hemnet)
huis kopen in zweden
(Afbeelding: Jonas Nilsson | Hemnet)

We schoffeerden de inwoners van Pekela door te zeggen dat er niets te doen was, maar hoe zit dat in Malå? De basisvoorzieningen (een supermarkt, een school en een tankstation) zijn aanwezig. Een biljartzaal is echter niet te vinden. Puntje voor Pekela.

Voordelen van een desolate omgeving

Waar Malå punten mee scoort, is de mogelijkheid om een eenvoudig bestaan te leiden zonder baan die je haat en ultrabewerkt voedsel waar je dood van gaat.

In de bossen rondom Malå kun je eetbare bessen en paddenstoelen plukken, je hengel uitgooien in visrijke meren en volgens de Zweedse makelaar staan de buren ervoor open om hun jachtvergunning te verhuren. Vlakbij ligt Tjamstabackarna, waar je de hele winter kunt skiën en langlaufen.

Wil je dit huis kopen in Zweden? Meer informatie vind je op de Zweedse Funda.

Huis kopen in Zweden: van fantasie naar realiteit

Via het netwerk van Manners komen we in contact met Marieke (achternaam bekend bij de redactie), die tien jaar geleden op 25-jarige leeftijd haar eigen Zweedse droom najoeg. Samen met haar vriend en een ander stel emigreerden ze naar Zweden.

“We gingen echt als een stel hippies met het idee om een commune te beginnen,” vertelt Marieke aan Manners. “Een huis met een lap grond waar we groenten konden verbouwen om zelfvoorzienend te leven. In sommige opzichten was het precies wat we ons voor hadden gesteld: een heerlijk simpel leven midden in de natuur. Maar er zijn ook een paar dingen erg tegen gevallen.”

Vooral de winters vielen Marieke zwaar. “We hadden ons niet gerealiseerd hoe gevaarlijk het was om ‘s winters de weg op te gaan. Elk moment kan er een elandgewei door je voorruit knallen. Dat klinkt dramatisch, maar botsingen met elanden komen in Zweden enorm vaak voor.” Zo’n 60.000 keer per jaar, lezen we op een Zweedse website. 1% van de auto’s komt jaarlijks in botsing met een eland. Dat hoort er ook bij als je gaat emigreren naar Zweden.

Zweedse droom spat uiteen

In tegenstelling tot in Malå waren in de omgeving van Marieke geen basisvoorzieningen aanwezig. Om een dokter, tandarts of automonteur te vinden, moesten ze 50 kilometer rijden. Een klein supermarktje bevond zich op een dikke 10 kilometer afstand. De winters waren lang, donker en eenzaam in Zweden.

Desondanks hielden Marieke en haar vrienden het 2,5 jaar vol. Toen liep Mariekes relatie met haar vriend spaak en koos het viertal ervoor om terug naar Nederland te gaan. Nog steeds kan ze Zweden intens missen. “Ik mis vooral de mogelijkheid om je terug te trekken uit de drukte. Om in de natuur te zijn, ver weg van andere mensen. Dat bestaat in Nederland niet.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.