Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 9 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Veiligste gezinsauto van 2018 is nu een betaalbare Mercedes-occasion

Euro NCAP is een organisatie die de veiligheid van auto’s grondig test. De auto die in 2018 won in de categorie gezinsauto, blijkt nu een betaalbare Mercedes-occasion te zijn.

Frappant is dat niet een lompe SUV de veiligste gezinsauto is gebleken, maar de populaire Mercedes-Benz A-Klasse. Eerder schreef Manners al over dit model als tweedehands auto voor minder dan 1.000 euro, maar dat betrof een oudere A-Klasse. Vandaag hebben we het over de huidige generatie van de compacte hatchback.

Mercedes A-Klasse als veilige occasion

De huidige, derde generatie vind je op verkoopsite Gaspedaal.nl vanaf iets meer dan 18.000 euro. Ja, dat klinkt als een hoop geld voor een occasion, maar je krijgt er ook veel voor terug. Niet alleen een moderne hatchback van een premium merk, maar ook een zeer veilige auto, zo blijkt.

Mercedes-Benz A-Klasse veilige betaalbare occasion tweedehands auto
(Afbeelding: Mercedes)

Euro NCAP gaf de kleine C-segmenter in 2018 de volle vijf sterren. De score was zelfs zo goed dat de organisatie de Mercedes A-Klasse als veiligste gezinsauto van dat jaar bekroonde. De veiligheidsscore voor volwassen inzittenden bedraagt maar liefst 96 procent. “Mercedes-Benz toonde aan dat een vergelijkbaar beschermingsniveau wordt geboden aan inzittenden van verschillend formaat en in verschillende posities”, stelt de veiligheidsorganisatie.

Kinderen veilig in de tweedehands auto

Met een veiligheidsscore van 91 procent zitten ook de koters veilig op de achterbank van de occasion. Bij de crashtest met dummies die een 6- en 10-jarig kind moeten voorstellen, haalde de Mercedes-Benz A-Klasse zelfs 24 van de 24 punten.

Mercedes-Benz A-Klasse veilige betaalbare occasion tweedehands auto
(Afbeelding: Mercedes)

“In alle crashtests toonden de dummymetingen adequate, maar vaker nog goede bescherming van alle kritieke lichaamsdelen voor zowel de 6- als de 10-jarige kinderen. Verder heeft de A-Klasse een goed werkend systeem dat automatisch herkent wanneer een kinderzitje op de passagiersstoel is geplaatst en de airbag voor die zitplaats deactiveert”, schrijft de organisatie in zijn rapport.

Snellere hatchback van Mercedes’ aartsrivaal

De huidige Mercedes A-Klasse is dus als occasion vanaf iets meer dan 18 mille op de kop te tikken. Verwacht daarvoor echter niets bijzonders onder de motorkap. De meeste A-Klasses die voor minder dan 20.000 euro als tweedehands auto worden aangeboden zijn instappers met een 1,3-liter viercilinder met 109 pk aan boord. Zoek je meer vermogen, snelheid en cilinders? Dan is deze hot hatch van Mercedes’ aartsrivaal iets voor jou,

 

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.