Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze heerlijke rosé is de ultieme terras- en strandwijn voor deze zomer

Hij is er hoor, de vintage 2021 van AIX Rosé. Wie houdt van een frisse rosé die niet naar zuurstokken smaakt, kent waarschijnlijk wel het Nederlands-Franse roséhuis AIX. Delicaat van smaak en geliefd als doordrinkvino voor elk moment. Vanaf nu is jaar 2021 te verkrijgen en Manners proefde hem.

Allereerst de fles. Grote kans dat je die herkent van de betere strandtent of zonnige terrassen. AIX Rosé wordt verkocht in flessen van 75 cl, 1,5 liter, 3 liter, 6 liter en 15 liter. Wijnmaker en eigenaar Eric Kurver: “Het is geweldig om te zien hoe de grote flessen door onze klanten zijn omarmd. Ze zijn onze tools for togetherness, om mee te vieren, over de hele wereld.”

Joie de vivre!

“Op een bankje voor het Sydney Opera House, een after work in een Londense wijnbar of tijdens een uitgebreide lunch bij George Marina in Amsterdam. AIX Rosé heeft een relaxte elegantie. Iets wat de Fransen joie de vivre noemen. Hopelijk brengt AIX in 2022 weer veel mensen samen voor talrijke gezellige momenten, die hebben we allemaal wel verdiend na de afgelopen jaren,” aldus Eric Kurver.

Dit is de ultieme terras- en strandwijn van 2021 
Joie de vivre (Afbeelding: AIX)

Wie denkt dat rosé een snoepjeswijn is, loopt ver achter. Tuurlijk zijn er nog slechte rosé’s, maar een rosé zoals AIX heeft veel finesse en drink je eerder als een witte wijn. Het eerste dat ons opvalt, is de neus. Al rondwalsend met het glas, stijgen er geuren van bloesem, perzik en citrusfruit op. De kleur is heel licht rose. Dan de smaak. Frisse mineralen, citrus, perzik en iets van aardbei of framboos.

Lekkere doordrinker

2021 was een uniek jaar voor de wijnboeren in de Provence. Extreem weer en bosbranden hadden voor verschillende wijngaarden grote gevolgen. Kurver: “Een ijskoud april werd gevolgd door een hete en droge zomer. Pas in september regende het weer, wat het groeiseizoen verlengde en zorgde voor een perfecte balans tussen suikerrijpheid en frisse zuren.”

Dit is de ultieme terras- en strandwijn van 2021 
Mooie balans van frisheid en een wat voller aroma (Afbeelding: AIX)

In de eigen woorden van het wijnhuis: De rosé kenmerkt zich dit jaar door een mooie balans van de typische AIX-frisheid en een wat voller aroma door de uitblinker van 2021: de cinsaultdruif.

Het verhaal achter de rosé

Wijndomein Domaine de la Grande Séouve van wijnmaker en eigenaar Eric Kurver ligt op de glooiende heuvels van de Provence in Zuid-Frankrijk. Hier maakt het team van Maison Saint Aix sinds 2009 de gerenommeerde AIX Rosé van de druiven cinsault, syrah en grenache. De rosé is al dertien jaar lang een publiekslieveling tijdens zomerse picknicks, mondaine lunches, spetterende feesten en uitgebreide diners.

Meer weten over AIX Rosé? Kijk dan op www.aixrose.com.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.