Willem Leijgraf
Willem Leijgraf UFC 26 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

UFC 261: een ‘ouderwets’ avondje MMA en pure reclame voor de sport

Toen vorig jaar de corona-uitbraak de sportwereld platlegde, was de UFC een van de eerste organisaties die verderging zonder publiek. Nu de sportwereld weer langzaam tot leven komt, loopt de organisatie van Dana White opnieuw een stap voor. UFC 261 werd bijgewoond door 15.000 toeschouwers (de maximumcapaciteit van de arena in Florida) en deze fans werden getrakteerd op een avond vol knock-outs en maar liefst drie (!) titelgevechten.

In de flyweight divisie voor vrouwen nam de dominante Valentina Shevchenko het op tegen voormalig strawweight kampioen Jessica Andrade. Weili Zhang, de huidige titelhouder in de strawweight divisie voor vrouwen, stond tegenover voormalig kampioen Rose Namajunas. Als klap op de vuurpijl nam welterweight kampioen Kamaru Usman het opnieuw op tegen de officieuze Baddest Motherf*cker van de UFC: Jorge Masvidal.

De kracht en het gevaar van leg kicks

Voorafgaand aan de drie titelgevechten kregen de fans nog nog twee gevechten voorgeschoteld. In het hoofdprogramma stonden voormalig titeluitdager Anthony Smith en de talentvolle Jimmy Crute tegenover elkaar in de light heavyweight-divisie. In de middleweight-divisie nam oud-kampioen Chris Weidman het op tegen The Ultimate Fighter-finalist Uriah Hall.

De ontmoeting tussen Anthony ‘Lionheart’ Smith en Jimmy ‘The Brute’ Crute ging in de eerste ronde heen en weer. Lionheart was effectiever met zijn handen, terwijl The Brute zich focuste op de benen van zijn tegenstander. Des te pijnlijker was het toen Smith met een prachtige trap het voorste been van Crute compleet lam legde.

Al worstelend kwam de talentvolle vechter uit Nieuw-Zeeland de eerste ronde door. Op de grond had Crute zelfs de overhand. Helaas had hij niet genoeg aan de pauze na de eerste ronde om te herstellen. De dokter kwam voor een check, maar The Brute kon niet meer op zijn linkerbeen staan. De winst ging, ondanks dat Crute nog door wilde vechten, naar Anthony ‘Lionheart’ Smith.

Schokkende beenbreuk tijdens UFC 261

Een dokter die een gevecht afblaast is nooit leuk, maar soms noodzakelijk. Gelukkig hoefden de fans niet lang te treuren, want Uriah Hall (nummer 9 op de ranglijst) stond opnieuw tegenover Chris Weidmain (oud-kampioen en nummer 11 op de ranglijst). Uriah Hall was uit op revanche, want ruim tien jaar geleden verloor hij via TKO van Weidman.

Het gevecht ging van start en zonder dat er ook maar een stoot werd uitgedeeld, was het alweer afgelopen. Chris Weidman deelde na enkele seconde een leg kick uit. Uriah Hall verdedigde de trap, waardoor deze net onder zijn knie terecht kwam. Dit zorgde ervoor dat het scheenbeen van Weidman doormidden brak. De Amerikaan had het niet door, maar de schade was één seconde later overduidelijk.

De scheidsrechter zag hoe Weidman door zijn gebroken scheenbeen zakte en stopte het gevecht. Het was niet de manier waarop Hall wilde winnen. De geboren Jamaicaan was na afloop in het interview uiterst respectvol richting zijn tegenstander. De schokkende beelden van het gevecht kun je hier terugzien, maar pas op: het is behoorlijk heftig.

Knock-outs, knock-outs en nog een knock-outs

Valentina Shevchenko zocht na vijf titelgevechten die zij dominant won een uitdaging. Jessica Andrade, voormalig strawweight-kampioen, wilde die uitdaging tijdens UFC 261 wel aangaan. De kampioene uit Kirgistan liet er de eerste ronde geen gras over groeien. Ze worstelde Andrade maar liefst vijf keer naar de grond en liet haar dominantie zien in de openingsronde.

De ex-kampioene uit Brazilië overleefde de ronde, maar was niet opgewassen tegen Shevchenko. In de tweede ronde ging de regerend kampioene dan ook verder waar ze gebleven was. Shevchenko werkte Andrade direct naar de grond en putte haar uit. De Braziliaanse krabbelde op, maar werd opnieuw naar de grond geworsteld.

Via elleboogstoten in het grondgevecht maakte Valentina ‘Bullet’ Shevchenko het af. De kampioene blijft de kampioene, maar wie kan haar verslaan? Is Amanda Nunes versus Valentina Shevchenko het ultieme gevecht om te maken?

Met een high kick naar de UFC-titel

Hierna stonden opnieuw twee vrouwen tegenover elkaar. De eerste Chinese kampioene ooit, Weili ‘Magnum’ Zhang, verdedigde haar titel tegen oud-kampioene ‘Thug’ Rose Namajunas. Beide vechtsters staan bekend om hun strijdlust en spectaculaire gevechten. De fans konden dan ook niet wachten, en kregen gelukkig waar ze op gehoopt hadden.

Een spectaculaire high kick van de Amerikaanse Namajunas in de eerste ronde was genoeg om de kampioene uit China bewusteloos naar de grond te werken. Namajunas heroverde zo haar UFC-titel en mag zich weer de beste van de divisie noemen. Zo hebben we twee spetterende titelgevechten achter de rug. Tijd voor het klapstuk.

Het hoogtepunt van UFC 261: Usman vs Masvidal

Als klap op de vuurpijl stond de winnaar van de officieuze Baddest Motherf*cker-titel Jorge “Gamebred” Masvidal tegenover de regerend welterweight kampioen Kamaru “The Nigerian Nightmare” Usman. Een gevecht dat vorig jaar in juli op dominante wijze werd gewonnen door Usman via jurybesluit. Toen had Masvidal echter geen volledig trainingskamp gedraaid. Nu wel, en dus was Gamebred naar eigen zeggen klaar om er zijn gevecht van te maken.

De eerste ronde ging op en neer, maar Usman worstelde Masvidal naar de grond en domineerde daar. The Nigerian Nightmare kon het echter niet afmaken. Masvidal worstelde zijn weg weer omhoog en wist Usman in het staande gevecht nog te raken.

Spectaculaire knock-out

In de tweede ronde werd het resultaat van trainen met UFC heavyweight kampioen Francis Ngannou en de Nederlandse coach Henri Hooft zichtbaar bij The Nigerian Nightmare. Na een minuut sloeg Kamaru Usman zijn tegenstander op indrukwekkende wijze knock-out. De spectaculaire beelden vind je hier.

UFC-baas gaat los op Jake Paul na nieuwe flirt richting Conor Mcgregor

Masvidal wist niet wat hem overkwam en Usman vierde feest. De Nigeriaan verdedigde zijn titel op spectaculaire wijze en solliciteert naar de eerste plek in de pound-for-pound rating. Hij mag wat ons betreft zelfs langzamerhand meegenomen worden in de discussie voor allerbeste UFC vechter aller tijden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.