Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze Mercedes A-klasse is nu een spotgoedkope occasion

De Mercedes A-klasse is een zeer geliefd model. Toch geldt dat niet voor alle generaties van de Duitse hatchback. Wie zich niet snel schaamt, kan al voor minder dan 1.000 euro in een A-klasse-occasion rijden. Wordt dit jouw nieuwe tweedehands auto?

Dat zeggen we, omdat de eerste twee generaties er toch wat sullig uitzien. De eerste Mercedes A-klasse zag in 1997 het levenslicht en leek destijds meer op een MPV dan op de sportief ogende hatchback die we nu kennen. Hetzelfde geldt overigens voor de tweede generatie Mercedes A-klasse. Hoewel deze met iets frissere pennenstreken werd getekend, is het volgens velen onverminderd een seniorenautootje.

Mercedes A-klasse als betaalbare occasion

De impopulariteit onder occasionkopers uit zich in de prijs. Op verkoopsite Gaspedaal komen we de eerste generatie A-klasse meermaals tegen voor minder dan 1.000 euro als tweedehands auto. Laten we dit exemplaar als concreet voorbeeld gebruiken. Deze occasion komt uit 1997 en heeft inmiddels bijna 173.000 kilometer gereden. Op de een of andere manier durft de aanbieder dit nog te verkopen als een ‘lage kilometerstand’. Onder het zeer schuine motorkapje ligt een 1.6-liter viercilinder die een allesbehalve huiveringwekkende 102 pk produceert waarmee de Mercedes A-klasse in 10,8 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur holt.

Mercedes A-klasse occasion
(Afbeelding Autowereld / Auto Verkoop Plaza)

Goed, het vermogen mag dan deplorabel zijn, deze blauwe rakker heeft wel andere kwaliteiten. De eerste generatie A-klasse weegt nog geen ton, waardoor je je niet scheel betaalt aan wegenbelasting. Verder heeft het genoemde model nog anderhalf jaar lang apk, dus ook daar hoef je je niet druk om te maken. Daarnaast hoef je niet wakker te liggen van de mogelijke afschrijving, want die kan in dit geval maximaal 999 euro bedragen.

Toch liever een iets mooiere tweedehands auto?

Met de eerste twee generaties mag er dan wel A-klasse op je kentekenbewijs staan, erg vrolijk word je er niet van als je een vlugge blik op je oprit werpt. De derde generatie (2012-2018) en vierde generatie (2018-heden) A-klasse worden wel omarmd. Hier is de prijs dan ook naar. Voor een derde generatie Mercedes A-klasse betaal je al gauw 11.000 euro en het huidige model kost je als occasion minstens 18.000 euro. Gelukkig is er nog deze mooie én betaalbare Mercedes-occasion die ook nog eens super-de-luxe is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.