Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 8 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Tweedehands Audi Q7 aanschaffen? Dit is waar je op moet letten

Audi introduceerde in 2005 de eerste generatie van de Audi Q7 en dat ging niet onopgemerkt. De uitgesproken vierwielaangedreven SUV van Audi maakte veel indruk. De ruim 2300 kilo wegende Q7 was de ultieme auto voor de luxueuze SUV-rijder. Zo heeft de Audi Q7 ruimte voor zeven stoelen, meer dan 3000 kg trekkracht en een prachtig afgewerkt interieur. Voor velen een jongensdroom om in zo’n auto te kunnen rijden, maar waar moet je eigenlijk op letten bij aanschaf van een tweedehands Audi Q7?

Luxe en ruimte in de Q7

In 2006 kwam de Audi Q7 op de markt en het model kreeg in 2009 een facelift. Hierbij pakte Audi onder andere de verlichting aan en verder introduceerde het Duitse automerk een nieuw motorblok. Een Audi Q7 brengt de praktische wereld en de luxe-wereld samen. De Audi is gebouwd op hetzelfde platform als bijvoorbeeld de Porsche Cayenne die over dezelfde kwaliteiten als de Q7 beschikt. Snel, veel luxe en praktisch. De aanschafwaarde van een Q7 ging vaak ver over de ton heen. Dankzij afschrijving zijn de auto’s nu relatief goedkoop aan te schaffen, maar er zijn wel punten waar je rekening mee moet houden.

Audi Q7 interieur
(Afbeelding:Wheelsage/SRT)

Kosten Audi Q7

Allereerst is het belangrijk te benadrukken dat de kosten van het rijden van een auto van dit kaliber beginnen ná de aanschaf. Het gewicht zorgt voor flinke wegenbelasting, veel bandenslijtage en hoge brandstofkosten. Verder is onderhoud vaak prijzig en zijn onderdelen duur. Maar er zijn ook redenen om een tweedehands Audi Q7 wél aan te schaffen. Zo is de SUV technisch heel betrouwbaar, mits je het juiste exemplaar aanschaft.

Ga uitgebreid proefrijden en controleer daarbij alle elektronica. Een Audi Q7 kan over veel opties beschikken en het is aan te raden alle opties te testen. Verder is het panoramadak soms een zwakke plek. Controleer op lekkages en check of het dak goed opent en sluit. Loop tot slot de onderkant van de auto zover mogelijk na op schade. Deze auto’s worden nog weleens op ruig terrein gebruikt met schade aan de onderkant als mogelijk gevolg.

Aandrijflijn

De Audi Q7 is beschikbaar als benzine- en dieselvariant. Al deze motoren zijn zes- of achtcilinders die variëren tussen de 204 en de 350pk. Wel is er één buitengewone uitzondering, de V12 diesel. Dit monsterlijke motorblok levert 500pk en 1.000 newtonmeter koppel. Je moet er wat brandstofkosten voor overhebben, maar dan rijd je wel een Audi Q7 met een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Bijna alle varianten, met uitzondering van het instapbenzinemodel, beschikken over een automaat. Die is ook aan te raden, want zelf schakelen past niet zo goed bij het type auto. Er zijn zes of acht versnellingen beschikbaar in de zogeheten Tiptronic-automaat. Hoeveel versnellingen je hebt, is afhankelijk van het motorblok.

Audi Q7
(afbeelding:Audmediacenter.com)

Aanschaf van een tweedehands Audi Q7

Je rijdt al in een tweedehands Audi Q7 van de eerste generatie onder de 10.000 euro. Je hebt dan wel een exemplaar met wat ervaring te pakken. Een nette Q7 van na de facelift kost ongeveer 30.000 euro. Het zijn geen goedkope auto’s, maar je krijgt er ook heel wat voor terug.

Autoblog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.