Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 10 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Tweedehands Audi A6 kopen? Dit is waar je op moet letten

In 2011 kwam Audi met een nieuwe generatie A6 op de markt. Deze C7 generatie moest de concurrentie met de BMW 5 series en de Mercedes E klasse aangaan. Met een strak uiterlijk, een prachtig interieur en altijd voldoende vermogen is het een auto voor de liefhebber. Waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands Audi A6?

Tweedehands Audi A6 C7 kopen

Het zijn geen goedkope auto’s, maar je krijgt er een hoop voor terug. De statige Audi A6 heel ruim en het interieur beschikt over een kwaliteit die alleen Audi kan bouwen. Verder zijn er veel versies beschikbaar. Er is voor iedereen wel een goede uitvoering te vinden. Zo is er is een vierwielaangedreven Allroad versie voor de fanatieke wintersporter, een weerzinwekkende RS6 voor de sportieve rijder en een 2.0 TDI voor de rationele dieselrijder.

Audi A6 interieur
Een Audi waardig interieur (Afbeelding: Audimediacenter)

Aandrijflijn en RS6

Het vermogen voor de Audi A6 op benzine begint bij 180 pk in de tweeliter TFSI en dit loopt op tot een stevige 333 pk in de drieliter TFSI. Dieselmotoren beginnen met 136 pk in de 2.0 TDI en dat loopt op tot 326 pk in de drieliter TDI met dubbele turbo. Voor de benzinerijder voor wie 333 pk nog niet voldoende is, heeft Audi twee sportieve versies van de A6. Dat zijn de Audi S6 met een achtcilinder motor die maximaal een vermogen van 450 pk levert en de ultieme Audi A6; de RS6. In deze brute RS6 met 605pk en 750nm koppel sprint je in 3,7 seconden naar de honderd en bereik je een begrensde topsnelheid van 250 kilometer per uur. Indrukwekkende cijfers voor een 1900 kilo wegende stationwagen.

De Audi RS6 (Afbeelding: Audimediacenter)

Aandachtspunten

Een Audi A6 rijden is prijzig. Onderhoudskosten kunnen flink oplopen, dus is het essentieel om goed proef te rijden en de volgende punten te checken. Een van de belangrijkste onderdelen om na te lopen is de automatische transmissie met dubbele koppeling. Deze S-Tronic automaat moet soepel en geruisloos schakelen. Problemen met de versnellingsbak zijn vaak zeer prijzig, dus controleer deze goed. Het is een Volkswagen-Groep kwaaltje die ook voor deze Audi A6 geldt; olieverbruik. Dit komt voor bij de TFSI (benzine) motoren en het tweeliter blok is er extra gevoelig voor. Hoe recenter het bouwjaar, des te beter dit probleem is op te lossen.

Controleer verder alle elektronica van de Audi. De elektronische handrem kan namelijk weigeren of het navigatiescherm klapt niet netjes uit het interieur en blijft hangen. Verder kan de besturing wat afstandelijk aanvoelen maar gelukkig is dit softwarematig op te lossen. Check dus even of deze updates uitgevoerd zijn.

Aanschaf Audi A6

Je rijdt een Audi A6 vanaf ongeveer 12.000 euro. Je hebt dan wel een exemplaar met flink wat ervaring te pakken. Een net exemplaar kost ongeveer het dubbele. Prijzen stoppen daar niet, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Zo gaan prijzen voor een 605pk sterke RS6 al snel richting een ton.

Audi A6 Allroad Quattro
A6 Allroad (Afbeelding: Audimediacenter)

Is een Audi A6 net een tandje te groot? Dan is dit artikel over de Audi A4 misschien interessant.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.