Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 4 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Tristan fietst in z’n eentje met 50 kilometer per uur over de baan: 1% zicht!

Stel je voor, je zit geblinddoekt op een racefiets en gaat met een snelheid van 50 kilometer per uur over de baan. Dit klinkt misschien heel beangstigend maar is de realiteit voor Tristan Bangma. Hij is visueel beperkt en zit daarom normaliter achter een copiloot op een tandemfiets.

“Als klein jongetje had ik altijd al de droom om topsporter te worden”, vertelt Tristan. “Heel lang leek dat niet te kunnen. Ik heb een gezichtsvermogen van 1%. Dat kun je vergelijken met dat je twee plastic zakjes voor je ogen houdt. Het is een soort groot mistveld.”

Veel titels voor Tristan

Als wielrenner met een co-piloot bereikte Tristan alsnog de status van topsporter. Hij won onder meer elf WK-medailles, tien Nederlandse titels en een gouden medaille op de Paralympische Spelen. Maar ooit solo kunnen fietsen, dat bleef een droom voor Tristan.

Een droom die door het snelle 5G netwerk van Vodafone compleet nieuw leven is ingeblazen. De 5G-verbinding heeft namelijk de de rol van de copiloot overgenomen. Door twee scanners op de fiets van Tristan die de baan en andere rijders in kaart brengen.

Speciaal voor Tristan ontwikkeld

De beelden van de scanners gaan via een externe computer en 5G als audiosignaal naar de headset van Tristan. Dit prototype werd door Vodafone samen met FROLIC Studio speciaal voor Tristan ontwikkeld. De hogere snelheid en mindere mate van vertraging van 5G maken deze bijzondere oplossing mogelijk. Het prototype is een combinatie van nieuwe en bestaande technologieën en creëert een unieke ervaring voor visueel beperkte rijders zoals Tristan.

De twee scanners, vergelijkbaar met radar op de voor- en achterzijde van de fiets, brengen de wielerbaan en de locatie van andere rijders in kaart. Deze virtuele 2D-weergave van de baan wordt vervolgens via het 5G-netwerk verzonden naar een computer, die de weergave omzet in een 3D-omgeving en vervolgens in een 8D-audiosignaal, een levensechte versie van surround sound.

Dit signaal gaat door de extreem lage vertraging van 5G realtime terug naar Tristan, die het geluid van een fiets om zich heen hoort via in-ear oordopjes. Zo weet hij zich te oriënteren op de baan en kan hij op tijd anticiperen op andere rijders. Al deze stappen gebeuren in een fractie van een seconde. De snelheid en stabiliteit van het 5G-netwerk zijn hierbij doorslaggevend.

Moeiteloos rondrijden

“Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was één van mijn grote dromen”, zegt Tristan. “Dat dit nu al kan op deze manier had ik tot voor kort onmogelijk gehouden. Na de eerste test werd ik alleen maar enthousiaster over het idee. Om nu zo moeiteloos rond te rijden is prachtig. Ik ben benieuwd wat de ontwikkeling van 5G in de toekomst nog meer mogelijk maakt voor ons allemaal.”


In samenwerking met Vodafone

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.