Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Films & Series 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Trainen als een karate kid: de workouts van acteurs voor Cobra Kai

Het vijfde seizoen van de razend populaire serie Cobra Kai staat nu al een aantal dagen op nummer 1 op Netflix. Deze prequelserie van The Karate Kid draait uiteraard om de sport karate, maar hoe trainen de acteurs om in vorm te komen voor de opnames?

Mocht je de hype rondom Cobra Kai gemist hebben: de eerste twee seizoenen van de Karate Kid-prequel verschenen op YouTube Red (nu YouTube Premium). Toen werd de serie nog niet echt opgepakt. Tot het derde seizoen op Netflix verscheen. Het succes was ineens daar, want op dit moment heeft de serie een score van 95% op Rotten Tomatoes.

Hoe de acteurs trainen voor Cobra Kai

Ralph Macchio is voor Cobra Kai teruggekeerd in de rol van ‘karate kid’ Daniel LaRusso. Johnny Lawrence wordt weer gespeeld wordt door William Zabka. Het is onnodig om te zeggen dat de acteurs, nu ze 40 jaar ouder zijn, op een hele andere manier trainen dan tijdens het filmen van The Karate Kid. Wat hebben de acteurs er zelf over te zeggen?

Ralph Macchio (Daniel LaRusso) vind het moeilijker dan vroeger

Ralph Macchio was 22 jaar oud toen hij doorbrak met zijn rol als ‘karate kid’. Inmiddels is de acteur 60 jaar oud, maar zijn leeftijd weerhoudt hem er niet van om te blijven trainen. Al gaat dat trainen volgens hem niet altijd zonder slag of stoot. “Bij het oefenen krijg je wel eens een rake trap of klap. Dat doet pijn, maar dat hoort erbij,” vertelt hij aan Jimmy Kimmel. Moeilijk doet de acteur er overigens niet over. “Dan bied je je excuses aan en ga je verder.”

cobra kai, netflix, karate kid, serie, prequel, rotten tomatoes
Daniel LaRusso (Afbeelding: Netflix)

Het trainen zelf gaat volgens de acteur een stuk moeizamer dan vroeger. “Alles doet tegenwoordig pijn. Er wordt nu gewoon veel gestrekt. Veel blessurepreventie.”

Krachttraining en cardio voor William Zabka (Johnny Lawrence)

Ook William Zakba zagen we al in de originele Karate Kid-films. Hoewel hij in de jaren tussen de films en de Cobra Kai-serie nooit gestopt is met trainen, moest hij voor zijn recente vertolking van Johnny Lawrence wel flink aan de bak. Zijn trainer, Chad Landers, vertelt dat Zakba drie tot vier dagen per week traint voor de rol. Hierbij ligt de focus voornamelijk op krachttraining en cardio. Ook single leg-oefeningen, zoals lunges en step-ups, zijn veel in zijn trainingsschema terug te vinden. De reden daarvoor? Zakba moet een uiterst goede balans hebben om zijn schop-scenes foutloos uit te kunnen voeren.

The Karate Kid vervolg serie Cobra Kai
Johnny Lawrence in Cobra Kai (Afbeelding: Netflix)

Aan PopCulture liet Zakba zelf weten dat hij tijdens de opnamedagen van Cobra Kai in vorm bleef met verschillende vormen van material arts. Uiteraard ook met karate, aldus de acteur.

Zo traint Xolo Maridueña (Miguel Diaz)

Cobra Kai zou niets zijn zonder de jongere leerlingen op de karateschool. Kijk bijvoorbeeld naar Xolo Maridueña, die de rol van veelbelovende student Miguel Diaz vertolkt.

Miguel Diaz, cobra kai, workout
Miguel Diaz in Cobra Kai (Afbeelding: Netflix)

Aan Men’s Health vertelt hij precies hoe een Cobra Kai-workout er voor hem uitziet. Deze training heeft een focus op het onderlichaam. Daarnaast bevat het schema ook oefeningen waardoor Maridueña zijn rol als karate-student overtuigend uit kan voeren.

  • Goblet squat, 3 sets van 15 herhalingen
  • Romanian Deadlift, 3 sets van 15 herhalingen
  • Explosieve push-ups, 3 sets van 15 herhalingen
  • Battle ropes, 4 rondes van 30 seconden
  • Medicine Ball Knee Strikes, 4 sets van 15 seconden
  • Butterfly Stretch

Is het trainen op de karate-manier jou iets te veel van het goede? Leer eerst om functioneel fit te worden. Wat dat precies inhoudt, leggen we je uit in dit artikel over functioneel trainen.

15 makkelijk toepasbare tips voor een gezonde levensstijl

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.