Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 20 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

6 vormen van ‘cardio’ die krachttraining perfect aanvullen

Wil je naast wat extra spiermassa aanmaken ook een beetje afvallen om in shape te komen voor de zomer? Krachttraining en cardio combineren loont. Onderstaande sporten zijn een goede aanvulling op het werk dat je in de sportschool verricht.

Het wetenschappelijk bewezen dat cardio goed voor je uithoudingsvermogen en hart is. Daarnaast kan het ook helpen om wat kilo’s kwijt te raken (al is het niet noodzakelijk). Er zijn gelukkig genoeg manieren om de belangrijkste spier in het lichaam, het hart, te trainen. Maar welke sporten combineer je goed met krachttraining? Onderstaande suggesties helpen je een eind vooruit.

Cardio naast krachttraining

Cardio en krachttraining combineren hoeft overigens niet in dezelfde workout. Wissel de dagen bijvoorbeeld met elkaar af: op maandag en donderdag werken aan je uithoudingsvermogen en op dinsdag, vrijdag en in het weekend krachttraining. Vergeet niet zo af en toe een hoognodige rustdag in te plannen om je lichaam volledig te laten herstellen.

1. Zwemmen

Zwemmen is een van de minst belastende vormen van cardio. Dat komt doordat je in het water bijna geen weerstand hebt, en dat maakt zwemmen een goede manier om je hartslag te verhogen zonder dat het te zwaar wordt voor jouw spieren en gewrichten.

2. Boulderen

Boulderen, waarbij ook veel kracht komt kijken, is steeds meer in opkomst. Met deze manier van klimmen train je vooral jouw rug, armen en vingers en dat kan een mooie aanvulling zijn op de krachttraining die je thuis of in de sportschool doet. Daarnaast worden je uithoudingsvermogen én jouw denkwerk op de proef gesteld. Klaar voor een uitdaging? Lees deze tips voor boulder-beginners meteen even door.

3. HIIT

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Een HIIT bestaat meestal uit een paar oefeningen die je achter elkaar uitvoert, zoals burpees en squats. Cardio en kracht tegelijk. Dit doe je samen met een personal trainer. Of bekijk eens een willekeurige YouTube-video met ‘HIIT’ in de titel waarbij iemand het stap voor stap voordoet. Deze manier van trainen is vrij blessuregevoelig, dus doe alleen oefeningen waar je je prettig bij voelt. Zweetdruppels zijn gegarandeerd.

4. Fietsen

Als Hollander mag fietsen natuurlijk niet in het lijstje ontbreken, gezien vrijwel iedereen een fiets in de tuin of schuur heeft staan. Staat het weer het toe? Spring op de fiets en ga een blokje om. Dat kan uiteraard ook op de mountainbike, als je die voor handen hebt. En regent het? Geen excuus: de sportschool staat vol met hometrainers.

Tip: plan je fietsdagen niet op dezelfde dag of de dag na legday. Je benen gaan je hiervoor dankbaar zijn, want een flink stuk fietsen met spierpijn van de vorige dag is uiteraard geen pretje.

5. Wandelen

We horen je denken: waar staat hardlopen in dit lijstje? Hardlopen is over het algemeen een vrij belastende sport, omdat je benen veel klappen opvangen tijdens het rennen. Je zou die vorm van cardio zeker kunnen combineren met krachttraining, maar ook flink doorstappen tijdens een gewone wandeling zorgt al voor het verhogen van de hartslag. Of gebruik de loopband op de sportschool en zet ‘m op helling 12. Dat voel je gegarandeerd in je hamstrings en kuiten. Of je beter lang of snel kunt wandelen, lees je hier.

6. Yoga

Onderschat yoga, ook een zekere vorm van cardio, niet. Deze tak van sporten is over het algemeen vrij rustig, maar je hebt er een flink sterke core van nodig om volledig mee te kunnen doen. Yoga is een goede sport om naast krachttraining te doen, omdat je jouw spieren ermee uitrekt. Dit zorgt ervoor dat stramme spieren gestretcht worden, waardoor jij je losser voelt.

Daarnaast hebben yoga-oefeningen nog andere verschillende positieve effecten. Zo helpen ze je om beter te slapen en stress te verminderen, twee pluspunten als je met krachttraining bezig bent.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.