Martin de Coninck
Martin de Coninck Netflix 20 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

5 briljante maffiafilms die je nu op Netflix ziet

Maffiafilms zijn tijdloos en Netflix speelt hier gretig op in met een aantal prachtige titels. Van keiharde maffiaklassiekers tot meer recentere producties, zoals The Irishman.

Het sfeertje van maffiafilms is aanstekelijk en spreekt tot de verbeelding. We wanen ons graag voor even een echte gangster. Onderstaande gangsterfilms bieden deze ultieme beleving. Veilig voor de televisie. Zonder zelf doorzeefd te worden.

Briljante maffiafilms op Netflix

Met deze vijf titels krijg je een flinke portie maffiageweld voor de kiezen. Als bonus ook iets te vaak het woordje ‘f*ck’.

1. The Irishman

Eindelijk weer genieten van de chemie tussen Al Pacino en Robert DeNiro. Na de spijkerharde misdaadfilm Heat (1995) zijn de twee zwaargewichten samen te bewonderen in The Irishman, een Netflix Original-film. Geregisseerd door niemand minder dan Martin Scorsese. Deze drieënhalf uur durende maffiafilm gebruikt een revolutionaire verjongingstechniek. Zo kunnen beide mannen, die toch wel op leeftijd zijn inmiddels, ook jonge versies spelen van de karakters.

The Irishman vertelt het verhaal van vakbondsleider Jimmy Hoffa, gespeeld door Al Pacino. In de jaren 50 en 60 was Hoffa een bekende verschijning met veel invloed. Dat hield op toen hij in 1975 spoorloos verdween. Zijn lot is tot op de dag van vandaag een mysterie. Wel gaan er verschillende geruchten rond. Zo zouden contacten met de Italiaans-Amerikaanse maffia hem fataal zijn geworden. In 2003 beweerde Frank Sheeran, gespeeld door Robert DeNiro, dat hij Hoffa had vermoord. Dit verhaal werd opgetekend in het boek I Heard You Paint Houses, de basis voor deze maffiafilm.

2. Goodfellas (1990)

Een van de beste maffiafilms ooit gemaakt en net als The Irishman geregisseerd door Martin Scorsece. Die heeft er blijkbaar patent op. Goodfellas is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin we de opkomst en ondergang volgen van Henry Hill.

Een Ierse gangster die zich van jongs af aan opwerkt. Samen met zijn psychopathische maffiavrienden Jimmy Conway en Tommy DeVito raakt hij steeds verder verstrikt in allerlei misdaadzaken. Totdat hij geen andere keuze meer heeft en zijn eigen hachje moet redden. Een dikke aanrader om te kijken als je niet terugdeinst voor een flinke dosis geweld en extreme profaniteiten. Goodfellas is namelijk lang recordhouder geweest van de meeste scheldwoorden in een film; fuck komt maar liefst 246 keer voorbij.

3. Scarface (1983)

Elke stoere knul heeft wel een Scarface-poster in de slaapkamer hangen. De iconische misdaadfilm is alweer bijna veertig jaar oud, maar spreekt nog altijd tot de verbeelding. Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse vluchteling die zich al moordend en snuivend opwerkt naar de top. Een extreem gewelddadig verhaal met een meesterlijke vertolking van Al Pacino, misschien wel zijn beste werk. Naast Al Pacino schittert een jonge Michelle Pfeiffer als de aan coke verslaafde Elvira.

4. American Gangster

Denzel Washington speelt in deze keiharde maffiafilm van regisseur Ridley Scott. Geïnspireerd op het leven van Frank Lucas, een heroïnehandelaar die een logistiek buitenkansje zag tijden de Vietnamoorlog. Zo smokkelde hij heroïne de Verenigde Staten in door het te verbergen in lijkkisten van gesneuvelde soldaten die werden gerepatrieerd. Luguber, maar effectief.

5. Public Enemies

In de jaren 30 waren maffiosi en gangsters ook al flink bezig in de VS. Denk bijvoorbeeld aan Al Capone, maar ook aan andere gangsters, zoals de ongrijpbare John Dillinger. Deze bankovervaller en moordenaar leek lange tijd ongrijpbaar voor de politie. Totdat de federale FBI zich ermee ging bemoeien. John Dillinger (Johnny Depp) en FBI-agent Melvin Purvis (Christian Bale) raken verwikkeld in een strijd op leven en dood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.