Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit kost de uitvaart van Queen Elizabeth II, die het volk betaalt

De uitvaart van Queen Elizabeth II gaat kijkcijferrecords breken, zo wordt voorspeld. Maar wat kost dit theaterstuk, dat door de Britse belastingbetaler wordt betaald?

Als belastingbetaler bouw je indirect mee aan snelwegen, ziekenhuizen en scholen. Goed om te weten. Maar wist je dat het volk in Groot-Brittannië (net als in veel andere landen) ook meebetaalt aan de theatrale gebeurtenissen rond het koningshuis? Begrijp ons niet verkeerd, deze vrouw verdient een waardig afscheid. Zou het in deze tijden alleen niet gepast zijn om het iets ingetogener te houden? Of om de boel gewoon uit eigen zak te betalen?

De uitvaart van Queen Elizabeth kost 9 miljoen euro

Volgens de Britse kranten kost de uitvaart, alles bij elkaar opgeteld, omgerekend meer dan 9 miljoen euro. Verreweg het grootste gedeelte daarvan zit hem in de kosten voor de beveiliging, zo’n 7,5 miljoen euro. De Britse inlichtingendiensten Mi5 en Mi6 en de Londense Metropolitan Police werken samen met geheime diensten en inlichtingendiensten over de hele wereld om een ongekend aantal wereldleiders te beschermen, dat maandag wordt verwacht tijdens de begrafenis.

wat kost de uitvaart van queen elizabeth, belastingbetaler, volk
De bloemen liggen er al dagen (Afbeelding: ANP)

Intussen besparen ook televisiestations kosten noch moeite om een glimp op te vangen. Britse media verwachten een kijkcijferrecord voor een gebeurtenis rond het Britse koningshuis, schrijft het ANP. De uitvaart van Diana, die werd uitgezonden op de BBC en ITV, trok destijds in totaal 32,1 miljoen kijkers uit Groot-Brittannië. Maandag zal blijken of Queen Elizabeth II dit overtreft.

De kosten van eerdere begrafenissen

De uitvaart van Queen Elizabeth wordt volgens de Britse kranten de duurste ooit binnen het Britse koningshuis, al kostte de begrafenis van haar moeder in 2002 omgerekend ook zo’n 9 miljoen euro. Vanwege de pandemie was de begrafenis van Prince Philip in 2021 ingetogen. De uitvaart van Diana kostte in 1997 naar schatting ongeveer 8,5 miljoen euro.

wat kost de uitvaart van queen elizabeth ii, diana
De uitvaart van Diana in 1997 (Afbeelding: ANP)

In Groot-Brittannië mogen ze dan uitpakken, een absoluut record gaat de uitvaart van Queen Elizabeth II niet breken. Zo kostte de begrafenis van de Amerikaanse president Ronald Reagan in 2004 omgerekend 400 miljoen euro.

De duurste staatsbegrafenissen ooit, met Elizabeth II in de top 5

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.