Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

De duurste staatsbegrafenissen ooit, met Elizabeth II in de top 5

Vandaag vindt de uitvaart van Queen Elizabeth II plaats in Londen. Een emotioneel gebeuren voor Britten, maar er zijn ook belastingbetalers die het theaterstuk zien als een onnodig dure grap. Het is in ieder geval niet de duurste begrafenis ooit, maar de wijlen koningin van Groot-Brittannië staat nu wel in de top 5 duurste staatsbegrafenissen in de moderne geschiedenis.

De uitvaart van Queen Elizabeth trekt een miljardenpubliek, zowel via social media als de klassieke televisie. Wat betreft kijkcijfers gaan volgens de voorspellingen alle records eraan. Qua kosten doen Amerikanen, Japanners en Noord-Koreanen het gekker.

De duurste staatsbegrafenissen ooit

Let wel, het gaat hier om geschatte bedragen. Wel van kwaliteitskranten als The Guardian en The New York Times. Feit is dat het meeste geld wordt besteed aan beveiliging. Zo kost de uitvaart van Queen Elizabeth meer dan 9 miljoen euro, waarvan naar schatting 7,5 miljoen euro bestaat uit beveiligingskosten.

Een top 5. De bedragen zijn omgerekend naar euro’s, en kunnen dus iets verschillen van de werkelijke kosten. En als we Alexander de Grote meetellen, wiens lichaam in een gouden kist lag, waarvoor speciaal een gouden koets werd gebouwd, staat hij verreweg op nummer 1.

1. Ronald Reagan – 400 miljoen euro

De top 5 duurste staatsbegrafenissen uit de moderne geschiedenis wordt nog altijd aangevoerd door Ronald Reagan, die van 1981 tot 1989 president van de Verenigde Staten was. Zijn uitvaart kostte naar schatting 400 miljoen euro.

2. Kim Jong-II – 40 miljoen euro

Kim Jong-II, hieronder gepersifleerd in Team America met het nummer I’m so Ronery, heeft ongetwijfeld de meest impactvolle uitvaart van alle staatsbegrafenissen op zijn naam staan. Zo moesten zo’n beetje alle straatnamen worden aangepast en werden er alleen al miljoenen gespendeerd aan Russische balsemtechnieken. De totale kosten worden geschat op 40 miljoen dollar, en nog steeds wordt er jaarlijks 2,5 miljoen euro afbetaald.

John F. Kennedy – 15 miljoen euro

Hier zit de prijs hem vooral in de ligplek, de Arlington National Cemetery. Alleen daarvoor is al 13 miljoen euro betaald. De totale kosten van de uitvaart van John F. Kennedy waren omgerekend zo’n 15 miljoen euro.

4. Shinzo Abe

Ofschoon hij door een groot deel van het land als boeman werd gezien, nam Japan geen halve maatregelen voor de begrafenis van de dit jaar vermoorde oud-premier Shinzo Abe. Volgens een schatting van de Japanse regering kostte zijn uitvaart 1,65 miljard yen, omgerekend zo’n 11,6 miljoen euro.

5. Queen Elizabeth II

Nieuw in de top 5 duurste staatsbegrafenissen is de uitvaart van Queen Elizabeth, waarbij de schattingen ergens tussen 9 en 10 miljoen euro liggen. Lees meer over de kosten die het Britse volk betaalt.

uitbaart, duurste staatsbegrafenissen ooit, queen elizabeth II, krantencovers, covers, kranten, groot-brittannië, buitenland
Queen Elizabeth II (Afbeelding: ANP/Splash)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.