Felix Decavel
Felix Decavel Architectuur 13 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Het vastgoed van King Charles: voor 30 miljard aan kastelen en ‘huizen’

En wij maar zeuren over het vastgoed van Prins Bernhard. Nou, kijk dan even naar de kastelen, paleizen en huizen waar King Charles nu de beschikking over heeft. Totaalwaarde: ongeveer 30 miljard euro.

Met het overlijden van de Queen Elizabeth komt niet alleen haar wagenpark in handen van de koninklijke kinderen, maar ook enkele aardige optrekjes. De Britse koninklijke familie verblijft al sinds jaar en dag in de meest prestigieuze residenties op aarde. Buckingham Palace, Kensington Palace en Balmoral Castle vormen slechts een kleine greep uit het totale vastgoedportfolio dat nu in handen van King Charles III komt. Tijd voor een rondleiding langs de hoogtepunten.

The Crown Estate: het vastgoed van King Charles

The Crown Estate, zoals het vastgoedportfolio van de Britse koninklijke familie wordt genoemd, heeft een totale waarde van meer dan 30 miljard euro. Die waarde is niet alleen te danken aan prachtige paleizen en kastelen. De koninklijke familie bezit zowat de helft van Londen, maar laten we vooral een kijkje nemen naar de optrekjes waar King Charles III daadwerkelijk zal vertoeven. Te beginnen met het iconische Buckingham Palace.

Buckingham Palace

Buckingham-palace-vastgoed-queen-king-charles
Buckingham Palace (Afbeelding: Wikimedia)

Het hoofdkwartier van het Britse Koningshuis is gelegen in hartje Londen en maakt sinds 1837 deel uit van de officiële koninklijke residenties. Het paleis telt in totaal 775 kamers, waarvan 188 slaapkamers voor de staf, 92 kantoren, 78 badkamers en 52 koninklijke slaapkamers. Totale geschatte waarde: 5 miljard euro.

Kensington Palace

Kensington Palace, queen, vastgoed, king charles
Kensington Palace (Afbeelding: Wikimedia)

De geboorteplaats van Queen Victoria is te vinden in Chelsea, een dure wijk in Londen. Het koninklijke stulpje heeft meer dan 500 kamers en is momenteel de residentie van Prins William en Prinses Kate. Dit puike staaltje vastgoed kost zo’n 630 miljoen euro.

Windsor Castle

Windsor castle, queen, vastgoed, king charles
Windsor Castle (Afbeelding: Wikimedia)

Hier verbleven Queen Elizabeth en haar zus prinses Margaret tijdens de Tweede Wereldoorlog om aan de Londense Blitz te ontsnappen. Het oudste en grootste permanent bewoonde kasteel ter wereld heeft een geschiedenis dat tot wel duizend jaar ver gaat. Het geliefde weekendverblijf van Queen Elizabeth wordt ook haar laatste begraafplaats, naast haar ouders, echtgenoot en zus. En ja, hier komt King Charles te liggen. Geschatte waarde: 582 miljoen euro.

Balmoral Castle

Balmoral castle, queen, vastgoed, king charles
Balmoral Castle (Afbeelding: Wikimedia)

Het geliefde zomerverblijf van Queen Elizabeth in Schotland, waar ze haar laatste adem uitblies. Met een totale oppervlakte van meer dan 20.000 hectare is er meer dan genoeg ruimte om weg te blijven uit het publieke oog. Daarnaast telt Balmoral zo’n 150 verschillende gebouwen, met meerdere residentiële cottages om uit te kiezen. Iemand zin in een idyllisch weekendje weg? Geschatte waarde: 140 miljoen euro.

Holyrood Palace

Holyrood palace, queen, vastgoed, king charles
Holyrood Palace (Afbeelding: Wikimedia)

De officiële residentie van King Charles in Schotland is gelegen langs de beroemde Royal Mile in Edinburgh, een aaneenschakeling van straten die gezamenlijk de hoofdstraat vormen van de Old Town van de Schotse hoofdstad. Oorspronkelijk gebouwd als klooster in het jaar 1128. Holyrood is intussen meer dan 900 jaar oud en met 289 kamers wordt het kasteel vaak ter beschikking gesteld aan buitenlandse staatshoofden die op bezoek zijn. Geschatte waarde: 64 miljoen euro.

Sandringham House

Sandringham, queen, vastgoed, king charles
Sandringham House (Afbeelding: Wikimedia)

Sinds 1862 is dit stukje vastgoed in het rustieke Norfolk in het bezit van de Britse kroon. Dit eigendom doet vooral dienst als vakantieverblijf en staat voornamelijk bekend als het paleis waar de Royals elk jaar samen kerst vieren. Iedereen die The Crown heeft gezien, weet dat King Charles het nu waarschijnlijk gezelliger heeft dan in zijn tijd met Diana. Met zo’n 775 kamers en meer dan 7500 hectare land, is het de ideale plek voor familiefeesten. Tenminste, voor families die elkaar liever vermijden. Geschatte waarde: 65 miljoen euro.

St. James Palace

St James, Queen, Vastgoed, King charles
St. James Palace (Afbeelding: Wikimedia)

Voorheen de officiële residentie van het Britse Koningshuis tot Queen Victoria haar oog op Buckingham Palace viel, enkele straten verderop. Tegenwoordig mogen de prinsessen Anne, Beatrice en Alexandra dit Londense paleis thuis noemen, net als de Prince of Wales. De nieuwe troonopvolger en zijn gezin hebben echter nog niet bekend gemaakt waar ze het gros van hun tijd zullen doorbrengen. Geschatte waarde: 700 miljoen euro.

En de rest van de huizen, paleizen en kastelen

Dit was slechts een kleine greep uit het vastgoed dat nu officieel in het bezit is van King Charles. Lees en bekijk meer in dit artikel. En dan hebben we het nog niet eens over die 30 procent aan steen in Engeland dat in handen is van de Britse aristocratie.

Energiekosten

Nu King Charles III een resem aan nieuwe vastgoed heeft verworven, zal hij in ieder geval blij zijn dat de gasprijs sterk gedaald is. Begin je maar eens de energierekeningen voor te stellen. Maar laten we eerlijk zijn: met een totale waarde van meer dan 30 miljard euro kan hij ook een paar van zijn optrekjes verkopen. Wooncrisis, iemand?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.