Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe The Rings of Power naast orks ook met xenofobische trollen afrekent

De nieuwe Lord of the Rings-serie The Rings of Power krijgt het hard te verduren en moet niet alleen af zien te rekenen met orks, maar ook met xenofobische trollen. Het paradepaardje van Amazon is nauwelijks de stal uit, maar wordt al vanaf het startschot geteisterd door een resem slechte reviews. Nu probeert de streamingdienst hemel en (Midden)aarde te bewegen om hier wat aan te doen.

Wellicht handig om eerst even toe te lichten wat review-bombing is. Vaak – wanneer ze ontevreden zijn over een nieuw ingeslagen richting – besluiten fans om hun geliefde serie of film te overspoelen met slechte recensies. Een soort van catenaccio: niet sportief, wel effectief. En dat heeft ook Amazon ondervonden.

De ‘bombing’ van xenofobische trollen

Lezers van Tolkien zullen beamen dat er onder de volkeren van Midden-Aarde nou niet echt een grote diversiteit bestaat qua huidskleur. Alle elven, dwergen en het merendeel van de mensheid in de boeken zijn bijvoorbeeld wit. En daar wringt blijkbaar bij zogenaamde fans van The Rings of Power het schoentje. Die kunnen het niet verkroppen dat veel van de rollen vertolkt zijn door mensen met een donkere huidskleur.

Arondir-The-Rings-of-Power
Ismael Cruz Córdova als de elf Arondir (Afbeelding: Amazon)

Volgens Variety vecht The Rings of Power al wekenlang tegen een bierkaai van slechte reviews, geplaatst door ontevreden ‘Ringers’. Ja, zo heten fans van Lord of the Rings (wij hebben het ook niet gekozen). Het streamingplatform heeft naar verluidt zelfs een buffer in het leven geroepen die de onoprechte recensies eruit moet halen.

Elke beoordeling op Prime Video krijgt een wachttijd van 72 uren, alvorens die op de site verschijnt. De troepen van Jeff Bezos (de serie is een hobbyproject van de voormalige Amazon-CEO) bekijken dan of de beoordeling ‘oprecht’ is of van een internettrol komt. Indien van een trol, dan wordt de slechte review verwijderd. Zo kunnen wij ook wel een kaskraker in elkaar steken, Jeff. Wat is ons budget?

De slechte reviews van The Rings of Power

In ieder geval laten de trollen zich niet zomaar kennen. Op Rotten Tomatoes krijgt The Rings of Power onder critici veel lof (84 procent), terwijl ‘fans’ de prequel niet kunnen luchten of zien (39 procent). Vaak een indicatie van review-bombing. Toch valt er ook aan de professionele kant een steeds luider klinkend gemor te horen.

We gaan niet verklappen wat er in aflevering vier van The Rings of Power gebeurt, behalve dit: niet veel. Zoals je hierboven kan lezen, beklaagt IGN zich over het trage tempo van de serie. “Wanneer je na het kijken van de één uur durende aflevering beseft dat het plot geen millimeter vooruit is gekropen en je niets hebt bijgeleerd over de personages, kun je alleen maar besluiten dat er iets serieus fout is gelopen aan de schrijverstafel”.

Ook Forbes verliest langzamerhand de hoop: “Een epische teleurstelling … We zijn nog steeds aan het wachten tot er iets gebeurt waar we meer dan een moer om geven”, is de harde vaststelling van het toonaangevende tijdschrift.

Benieuwd of Jeff Bezos zijn miljarden zal aanwenden om ook deze slechte reviews van The Rings of Power te -ahem- ‘evalueren’.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.