Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: in welke regio’s sparen Nederlanders het meest?

Nederlanders staan bekend als zuinig. Maar waar wonen de zuinigste mensen in ons land? Onderzoek van Hoogste Spaarrente laat zien in welke provincies mensen het meest en minst sparen.

Tipje van de sluier: in Friesland zijn ze het minst zuinig, al verschilt het natuurlijk per regio of dorp. Op de heatmaps in dit artikel zie je hou zuinig jouw omgeving is.

Waar sparen Nederlanders het meest?

In het onderzoek wordt aangetoond hoe Nederlanders in verschillende regio’s denken over sparen. Aan de hand van onderzoeksresultaten uit klantinzichtplatform Rascasse heeft Hoogste Spaarrente in kaart gebracht hoe zuinig Nederlanders zijn. Daarvoor zijn onder meer hun gedrag op social media, zoekopdrachten in Google en activiteit op e-commercesites geanalyseerd.

Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld 11,4% van de Nederlandse bevolking geïnteresseerd is in sparen. Bij het vergelijken van de verschillende postcodegebieden kwam een aanzienlijk verschil naar voren tussen de meest en minst zuinige gebieden. Zo toont 42% van de inwoners van Arnhem interesse in sparen, terwijl dat voor Uitdam slechts 1,5% is.

Zuiniger sinds de pandemie en stijgende energieprijzen

De verschillen per provincie zijn kleiner. Met 13,6% van de bevolking die geïnteresseerd is in sparen, is Zuid-Holland de zuinigste provincie. Friesland is met een percentage van 8,6% van de bevolking het minst zuinig. Als het gaat om steden, scoort Amersfoort met 30% van de inwoners die geïnteresseerd is in sparen het hoogst. In de minst zuinige stad, Groningen, is dat slechts 8,8%.

“Sinds de pandemie is sparen een actueel onderwerp geworden”, aldus Eelco Habets, Country Head Nederland van Hoogste Spaarrente. “Nederlanders spaarden tijdens de coronacrisis meer dan ooit. In totaal werd er 52 miljard euro gespaard, meer dan 6.500 euro per huishouden. Toch laat dit onderzoek duidelijk zien dat de interesse van mensen in sparen enorm verschilt in verschillende delen van het land. Bijvoorbeeld in grote steden is de interesse in het onderwerp groter dan het nationale gemiddelde.” Uiteraard spelen ook de stijgende energieprijzen een belangrijke rol bij het opbouwen van een financiële buffer, voor zover dat nodig is.

De zuinigste postcodegebieden van Nederland

De zuinigste steden en dorpen van Nederland

Het onderzoek

De uitgebreide heatmap van Nederlandse provincies, steden en postcodegebieden is gebaseerd op data verkregen uit Rascasse. Dat is een op kunstmatige intelligentie gebaseerd klantinzichtplatform. Rascasse volgt alle grote digitale platforms in Nederland, waaronder socialmedianetwerken zoals Facebook, Twitter en Instagram. Ook analyseert de tool zoekgedrag op platforms zoals Google en Bing en de activiteit op e-commercesites zoals Amazon en eBay. De onderzoeksgegevens zijn door Rascasse gegenereerd in augustus 2021, dat zijn vooralsnog de meest recente cijfers.

Check ook dit trucje, waarmee je ongemerkt 1.500 euro per jaar spaart.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.