Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 17 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Toyota Mirai: geniet van de voordelen van een Tesla, zonder de nadelen

Elektrisch rijden is de toekomst! Dat lees je overal, maar welke specifieke techniek zien we over 25 jaar het meest? Op dit moment zie je nagenoeg alleen maar elektrische auto’s die gebruik maken van een accu. Tesla is daar het bekendste voorbeeld van. Dat elektrische rijden ook anders kan bewijst Toyota met de Mirai. Een auto met een elektrische aandrijflijn, maar dan zonder accu.

De Toyota Mirai is namelijk een waterstofauto. Qua aandrijving is deze te vergelijken met iedere andere elektrische auto. Het laten draaien van de wielen gebeurt ook hier door middel van een elektromotor. Toch is er een belangrijk verschil, en dat is waar de energie vandaan komt. Bij een Tesla komt deze uit een accu, maar een waterstofauto haalt de elektriciteit ergens anders vandaan.

Toyota Mirai: elektrisch rijden zonder de nadelen

Een waterstofauto heeft geen accu, maar een waterstoftank en een brandstofcel. De waterstof loopt door deze cel en wordt gecombineerd met zuurstof uit de buitenlucht. Hierdoor krijg je een elektrochemisch proces dat leidt tot elektriciteit. Deze wordt vervolgens gebruikt om de elektrische aandrijflijn te voeden. Maar wat is dan het voordeel van een Toyota Mirai ten opzichte van een Tesla met een accu?

Het belangrijkste verschil is dat je geen last hebt van de twee grootste nadelen van een Tesla en andere elektrische auto’s: de duur van het opladen en de range. Het opladen van een elektrische auto gaat steeds sneller, maar is in verhouding tot gewoon tanken nog steeds erg lang. Ook hoe ver je kan rijden met een volle accu valt vaak tegen. Veel elektrische auto’s halen nog niet eens 400 kilometer. Momenteel kan alleen Tesla zich enigszins meten met benzineauto’s.

Toyota Mirai Tesla nadelen voordelen
(Afbeelding: Toyota)

Een waterstofauto zoals de Toyota Mirai volgooien gaat een stuk sneller. Je kunt dit het beste vergelijken met LPG tanken. Binnen een paar minuten is je tank weer helemaal vol. Vervolgens kun je ongeveer net zo ver rijden als een auto met een gewone verbrandingsmotor. Kortom, de voordelen van een Tesla, zonder de nadelen.

De nieuwe Toyota Mirai

Maar waarom rijden er dan niet meer waterstofauto’s rond? Dat heeft lange tijd te maken gehad met de prijs en het aanbod. Eigenlijk was alleen de eerste versie van de Toyota Mirai een optie. Deze kostte maar liefst 80.000 euro en was verder niet heel bijzonder. Hij deed denken aan de Prius. Een prima auto, maar niet heel spannend. Zeker niet als je grote concurrent een Tesla Model S is.

Gelukkig is er nu een nieuwe versie van de Toyota Mirai en zijn beide problemen opgelost. Hij heeft nu een vanafprijs van 65.995 euro. Vergelijkbaar met een goed uitgerust Tesla Model 3 en een stuk goedkoper dan de Model S. En dat is niet alles. De Toyota Mirai is namelijk niet alleen prettiger voor je portemonnee, maar ook voor je ogen. De ietwat saaie eerste versie heeft plaatsgemaakt voor een gelikte en stijlvolle limousine.

Waarom toch voor een Tesla gaan?

Eindelijk is er nu een serieuze Tesla concurrent die je sneller kan volgooien en een groter range heeft. Wel de voordelen, niet de nadelen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is ook deels zo. Op sommige punten wint Tesla het namelijk nog steeds. Om te beginnen op het gebied van snelheid. De Toyota Mirai heeft ‘slechts’ 174 pk. Deze gaan allemaal naar de achterwielen, maar het blijven er nog steeds een stuk minder dan een Tesla. Een beetje leuke Model 3 zit al snel op dik 400 pk.

Toyota Mirai Tesla nadelen voordelen
(Afbeelding: Toyota)

Een ander nadeel is het tanken. Dit gaat misschien snel, maar je kunt het niet op veel plekken doen. Er zijn maar een handjevol plekken in Nederland waar je waterstof kunt tanken. Je Tesla kun je daarentegen op de hoek van bijna iedere straat opladen. Dankzij het uitgebreide Supercharger netwerk van Tesla zelf, gaat dat op veel plekken ook nog eens behoorlijk snel.

De Toyota Mirai komt dichterbij

Tesla hoeft zich dus geen zorgen te maken over de opkomst van waterstofauto’s. Althans, nog niet. Maar in hun achteruitkijkspiegel zien ze dat de prachtige nieuwe versie van de Toyota Mirai wel dichterbij aan het komen is.

Meer weten over de Toyota Mirai? Lees dan hier verder.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.