Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Hebbedingen 14 nov 2020
Leestijd: 8 minuten

Garmin Vivoactive 4 review: smartwatch die je in beweging krijgt

Als je een smartwatch zoekt, zal het je niet ontgaan zijn dat er enorm veel aanbod is. Van alle smartwatches lijkt de Garmin Vivoactive 4 op voorhand een van de interessantste qua mogelijkheden en kwaliteit ten opzichte van de prijs. Volgens de beschrijvingen biedt deze smartwatch accurate metingen, veel features, en is hij licht, sterk, en slim. Klopt dat en is het horloge ook aan te bevelen? Gedurende meer dan een maand testte ik hem en hier zijn mijn bevindingen.

Op smartwatch-gebied is er haast net zoveel te kiezen als op smartphone-gebied. Ik heb eerdere andere merken getest en was benieuwd naar hoe Garmin het aanpakt. Garmin is van huis uit een navigatiespecialist, dus je zou verwachten dat de GPS-features allemaal meer dan goed moeten zijn. Dat is al gedurende meerdere generaties smartwatches ook het geval, maar welke Garmin moet je dan hebben?

Garmin: navigatiespecialist en smartwatchmaker

De Garmin Vivoactive 4 is een mooie allrounder en biedt veel extra’s en verbeteringen ten opzichte van de Garmin Vivoactive 3. Er is ook de Garmin Vivoactive 4 4s. Het voert te ver om alle verschillen tussen de 4 en de 4s hier op te noemen, maar belangrijkste verschil is dat de 4 wat groter is. Het gevolg hiervan is dat de 4 een wat beter scherm heeft. Het scherm is groter en heeft een iets hogere resolutie. Wel is het horloge ietsje zwaarder, wat logisch is.

Garmin Vívoactive 4 smartwatch
Garmin is navigatiespecialist (Afbeelding: Garmin)

Muziek streamen van horloge naar koptelefoon is fijn en handig omdat je dan geen device hoeft mee te nemen. Vroeger probeerde ik dit al bij de TomTom maar was dit een drama, de verbinding viel steeds weg en de muziek app was ook erg onpraktisch. Het pairen van bluetooth-koptelefoons met de Garmin bleek niet ingewikkeld, het werkt prima.

Batterijduur van de Garmin Vivoactive 4

In de praktijk heb ik meestal mijn telefoon bij me en dan luister ik toch liever de muziek vanaf mijn telefoon. Maar in de gym bijvoorbeeld, vind ik het handiger om geen telefoon bij me te hebben, leidt ook minder af. Dan is deze feature fijn.

Garmin Vívoactive 4 smartwatch
Krasvrij gorillaglas en sterke metalen en kunststof rand (Afbeelding: Garmin)

Hij laadt erg snel op, binnen een uur zit ik op 100% en de batterij houdt het lang vol: vier dagen, afhankelijk van mijn activiteiten. Het horloge is licht maar toch erg sterk, ik heb na meer dan een maand nog geen kras op het glas, op de kunststof behuizing noch op de metalen rand gekregen.

Notificaties

Afhankelijk van of je iOS of Android gebruikt, kun je instellen wat voor notificaties je krijgt op je horloge. Over het algemeen is het erg snel en makkelijk te lezen en beantwoorden. Als je gek wordt van de notificaties kun je ze helemaal uitzetten of beperken. Whatsapp lukte mij wel om binnen te krijgen op het horloge, maar niet te beantwoorden. Navraag leert dat dat aan iOS ligt, bij Android kan het wel.

Een andere mogelijkheid is om de sterkte van de vibratie in te stellen. Ik ben persoonlijk geen fan van te veel kermis om mijn pols en wil ook niet steeds afgeleid worden, dus ben er wat voorzichtig mee. Maar zelfs ik moet toegeven dat het handig is.

Garmin Vívoactive 4 smartwatch
Notificaties bekijken op je horloge (Afbeelding: Garmin)

De Garmin Vivoactive 4 presteert uitstekend qua GPS. Ik heb er tientallen wandelingen mee gemaakt en ook enkele keren mee hardgelopen. In de stad, tussen hoge gebouwen, ziet de GPS-map van je route er soms wat wiebelig uit, bij grachten lijkt het haast alsof ik over water heb gelopen, maar de route klopt altijd zeer precies.

Groot nadeel voor iPhone-gebruikers

Ook de data over je wandeling of run zijn zeer accuraat en uitgebreid. Het aantal stappen dat de Garmin Vivoactive 4 bijhoudt, is ook heel precies, ik heb het vergeleken met andere smartwatches en heb het gevoel dat de Garmin Vivoactive 4 het meest accuraat is.

Wat ik wel jammer vind, is dat iOS niet MapNav ondersteunt. Dit is een app die (op Android wel) het mogelijk maakt om de navigatie op je horloge te zien. Heel relaxed als je ergens niet wil verdwalen maar ook niet als een toerist steeds op je telefoon wil kijken, maar subtiel af en toe op je klokkie alsof je de tijd checkt. Heb ik dus helaas niet kunnen ervaren, want ik heb een iPhone, maar het is bijna een reden voor mij om over te stappen naar Android…

Body battery en uitdagingen

Ik merk ook echt dat de dagelijkse uitdaging van het aantal stappen me motiveert en bezighoudt, waardoor ik toch actiever leef en ook als het regent en donker is nog wel naar buiten ga voor een rondje waar ik anders thuis was gebleven. De dagelijkse uitdaging van het aantal trappen omhoog is ook een goede, ik probeer die ook altijd te halen, maar merk wel dat de meting soms niet precies is.

Als ik rustig de trap oploop bijvoorbeeld, telt hij die trap soms niet mee. Dan heb ik vier trappen gelopen en staat er maar 1 geregistreerd. Niet heel belangrijk, maar toch opvallend. Ondanks dat, viel me op dat de Garmin Vivoactive 4 hier preciezer in is dan bijvoorbeeld de Galaxy Watch 3. Gedurende de maand dat ik ze allebei droeg, had ik altijd meer beklommen trappen op de Garmin Vivoactive 4 dan op de Galaxy. Love you too!

Garmin Vívoactive 4 smartwatch
De sensor aan de pols (Afbeelding: Garmin)

Een andere feature die me bezig houdt, is de body battery. In een etmaal kijkt de Garmin Vivoactive 4 naar welke activiteiten mijn lichaam hebben opgeladen en welke er energie aan onttrokken hebben en houden mijn score bij. Na een goede nacht ben ik tussen de 85 en 100 procent opgeladen, klaar voor een energieke dag. Als ik naar bed ga, heb ik soms nog 20% over en soms zelfs bijna niets.

Dat klopt meestal heel aardig. Af en toe is het gek dat je je nog ok voelt maar je horloge zegt dat je batterij leeg is en je moe zou moeten zijn, maar als ik een uur later toch instort, bleek het toch wel te kloppen en hield alleen dat blikje Monster me eerder nog op de been. Op basis van mijn hartslag tijdens mijn slaap en gedurende de dag meent de Garmin Vivoactive 4 te weten hoe het is met mijn body battery. Zoals gezegd, hou ik het geregeld in de gaten, coole feature!

Saturatie-meter op de Garmin Vivoactive 4 accuraat?

De hartslag-tracker is ook uitstekend, eveneens in vergelijking met andere horloges en mijn gevoel. Daarnaast heeft de Garmin Vivoactive 4 een pulseoxymeter, een onderscheidende feature waarmee de saturatie gemeten kan worden. Met rood licht aan de onderkant van het horloge wordt er door de huid heen gekeken naar de zuurstofwaardes in het bloed. Scores tussen 95-100% zijn goed en meestal meet hij dat ook bij mij. Je kan hem dag en nacht aanzetten, maar dit zuigt de batterij sneller leeg. Meestal zul je hem alleen ’s nachts aanzetten.

Ik heb hem een tijd 24/7 aangehad, maar concludeerde dat mijn probleem vooral ’s nachts lag. Ik word soms ’s ochtends wakker en ben dan nog heel moe: de Garmin Vivoactive laat geregeld zien dat ik ’s nachts minder zuurstof heb dan overdag. Betekent dit dan ook dat ik een probleem heb? Voor alle zekerheid heb ik er een dedicated saturatiemeter bijgehaald en gedurende een week meerdere keren per dag (en ook ’s nachts) gekeken naar de waardes.

Garmin Vívoactive 4 smartwatch
Vergelijking met een saturatiemeter (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Wat blijkt? De saturatiemeter van het goed en betrouwbaar aangeschreven merk Fysic meet bijna altijd een waarde van 98, 99 of 100 bij mij, ook als de Garmin Vivoactive 4 zegt dat mijn waarde op 90% ligt. Terwijl ik dit schrijf, geeft de Garmin Vivoactive 4 een waarde van 90% aan. Ik kijk met de Fysic saturatiemeter, die 100% zegt. Vervolgens wissel ik van pols met het horloge en nu geeft hij 94% aan. De saturatiemeter geeft ook bij mijn andere hand 100% aan. Een dubbelcheck bij een arts leverde hetzelfde beeld op.

Meetresultaten met een korreltje zout

Enerzijds stelt dat me gerust, de kans dat ik een ademhalingsprobleem heb, is kleiner dan ik, gebaseerd op de scores van de Garmin Vivoactive 4, dacht. Maar anderzijds geeft het aan dat de meetmethode van een smartwatch, door de bovenkant van de polshuid heen, minder nauwkeurig is dan een echte saturatiemeter. Dat ligt niet aan Garmin, want ditzelfde beeld kreeg ik ook bij een ander merk. Maar het betekent wel dat je geen conclusies kunt trekken uit de meetresultaten. Wil je zekerheid over je saturatiewaarden? Gebruik dan ook een standalone saturatiemeter.

Garmin Vívoactive 4 smartwatch
De Fysic saturatiemeter (Afbeelding: Fysic)

Garmin Vivoactive 4 is een goede coach voor workouts

Voor andere sporten zijn er ook tal van mogelijkheden. Je kunt je horloge helemaal customizen qua welke sporten je op je shortlist wil, welke widgets en apps je binnen handbereik wil en welke instellingen je wil. Wat ik heel mooi vind, is dat je tal van workouts kunt downloaden en installeren.

Je kiest voor het type programma dat je wil doen, gaat naar de gym en de Garmin Vivoactive 4 coacht je door je workout-sessie heen, inclusief geweldige bewegende animaties van de oefening die aan de beurt is. Echt een enorme verbetering ten opzichte van hoe ik workouts deed tot nu toe.

Garmin Vívoactive 4 smartwatch
Tal van animaties doen de juiste houdingen voor (Afbeelding: Garmin)

Je kunt tal van wijzerplaten, ook wel watch faces genaamd, downloaden. Over het algemeen zijn ze niet spectaculair of spannend, zeker niet in vergelijking met smartwatches die mooiere graphics hebben, maar de slimme technologie die Garmin gebruikt waarbij niet alles pixels continue gerefresht hoeven te worden, biedt twee grote voordelen: 1) langere batterijduur en 2) goede zichtbaarheid in alle situaties, zelfs bij felle zon. En dat is erg prettig als je veel buiten sport.

Garmin Vivoactive 4: conclusie

Een label dat de Garmin Vivoactive 4 goed past, is beste koop. Je krijgt voor minder dan 300 euro een goed allround horloge dat bovengemiddeld presteert op bijna elk gebied. Ten opzichte van de Apple Watch of Galaxy Watch is de Garmin Vivoactive 4 wat minder flashy, maar op sport- en quantified self-gebied vind ik hem minimaal gelijkwaardig en geregeld zelfs betrouwbaarder en beter.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.