Stijn Kuster
Stijn Kuster Reizen 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kunt nu tickets boeken bij de Ryanair van de ruimtereizen

Miljardair Richard Brandson is opnieuw begonnen met de ticketverkoop voor commerciële ruimtereizen. Met zijn bedrijf, Virgin Galactic, verkocht hij afgelopen zomer al kaarten, maar omdat er werkzaamheden aan de ruimtevaartuigen uitgevoerd moesten worden, werd in oktober de verkoop opgeschort.

Nu kun je je weer aanmelden voor een ruimtereis met het ruimteschip SpaceShipTwo. De ervaring duurt 1,5 uur waarvan je een paar minuten gewichtsloos bent.

Een ticket voor ‘een toekomstige ruimtereis’

De tickets voor de ruimtereis zijn niet voor een specifieke dag of tijd, maar is een reservering voor ‘een toekomstige vlucht’. Zelf vloog oprichter Richard Brandsosn in juli 2021 al de ruimte in met Virgin Galactic, dit was de eerste commerciële vlucht van het bedrijf.

Ruimtereizen, Virgin Alactic, ryanair
(Afbeelding: Virgin Alactic)

In de periode van augustus tot oktober zijn er al bijna 100 reserveringen geplaatst. De tickets hadden toen een prijs van 450.000 dollar. Ook de nieuwe kaartjes worden voor dit bedrag verkocht. Je moet een aanbetaling doen van 150.000 dollar waarvan 25.000 dollar niet restitueerbaar is.

Hey guys: vloggende miljardair viert vakantie in de ruimte

Voor augustus 2021 is er een prijsstijging doorgevoerd. Het afgelopen decennium kostte de tickets veelal tussen de 200.000 en 250.000 euro. Wat de reden is van de prijsstijging, laat het bedrijf niet weten. Wellicht heeft het iets te maken met de eerste ruimtereis die succesvol afgerond is in juli. In totaal staat de teller nu op zo’n 600 verkochte tickets.

De Ryanair van de ruimte

Maar waarom geven mensen zoveel geld uit aan tickets voor ruimtereizen? Wellicht hebben de kopers last van FOMO of weten ze simpelweg niet wat ze met hun gespaarde miljoenen of miljarden aan moeten. Daarnaast is een vlucht met het Virgin Galactic van Richard Brandson relatief goedkoop.

Ruimtereizen, Virgin Alactic, ryanair
(Afbeelding: Virgin Alactic)

Concurrenten SpaceX en Blue Orgin bieden nog geen tickets aan voor publiek. Als ze dit doen is het waarschijnlijk een stuk duurder dan een ruimtereis bij Virgin Galactic. The New York Times schat in dat een stoel op de eerste vluchten van Blue Orgin zo’n 28 tot 55 miljoen dollar gaat kosten, dit maakt 450.000 dollar een koopje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.