Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 12 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

5 waardevolle lessen van ruimte-miljardair Richard Branson

Richard Branson is sinds afgelopen weekend de eerste miljardair die met een toeristische vlucht de ruimte in ging. Een mooi moment om terug te kijken op het leven en de carrière van Richard Branson, en de lessen die we van zijn succes kunnen leren.

Het kostte hem 17 jaar, maar hij heeft het geflikt: Richard Branson is de eerste miljardair die in de ‘ruimte’ is geweest. Het was een nek-aan-nekrace met Elon Musk en Jeff Bezos, maar gisteren (11 juli, 2021) nam hij met vijf medepassagiers deel aan de allereerste toeristische ruimtevlucht.

Wat kunnen we leren van deze fascinerende man die niet alleen tweehonderd ondernemingen op zijn naam heeft staan, maar ook zijn hand niet omdraait voor een gevaarlijke PR-stunt, zoals van een hotel in Las Vegas af springen om de eerste Virgin vliegreis in Amerika te vieren?

Waardevolle lessen van Richard Branson

Deze vijf lessen uit het leven en de carrière van Richard Branson, de eerste miljardair in de ruimte, inspireren jou wellicht tijdens jouw eigen leven en carrière.

1. Leeftijd is maar een nummer

Richard Branson was nog maar 16 jaar oud toen hij zijn eerste bedrijf oprichtte: het magazine Student. Een paar jaar later richtte hij Virgin Records op, het begin van de Virgin Group. De miljardair heeft zich nooit laten tegenhouden door zijn leeftijd, ook niet op latere leeftijd. De beste man is nu 70 jaar oud, maar met zijn liefde voor onder andere kitesurfing en ruimtereizen kun je hem met recht nog steeds een daredevil noemen.

2. Begin voordat je er klaar voor bent

Te veel mensen laten zich tegenhouden in het leven door te denken dat ze het niet kunnen of dat ze niet ervaren genoeg zijn. Herkenbaar? Dan heeft Richard Branson advies voor je: “Als iemand je een geweldige kans aanbiedt, maar je niet zeker weet of je het kunt, zeg altijd ja. Vervolgens kun je leren hoe je het moet doen.”

Hij startte een magazine Student terwijl hij nog nooit iets met journalistiek had gedaan (en zelfs dyslectisch is) en hij is één van de meest succesvolle zakenmannen ter wereld geworden zonder ook maar één les te volgen over business. “Je leert door het gewoon te doen”, aldus Richard Branson. “En door af en toe op je bek te gaan.”

3. Bedenk ambitieuze doelen

Tweehonderd bedrijven onder je vleugel? Naar de ruimte? Wij kunnen het waarschijnlijk niet voorstellen, maar volgens Richard Branson is groots dromen en jezelf daarin niet beperken de enige manier om grootste dingen te bereiken.

“Soms moet je groots dromen in het leven en jezelf uitdagingen geven die onhaalbaar lijken”, zegt hij in zijn eerste boek Losing my Virginity. Een goed voorbeeld hiervan is het principe ‘begin voordat je er klaar voor bent’.

4. Groeien kan ook horizontaal

The sky is the limit als het om ondernemen gaat, maar dat betekent niet dat je alleen maar ‘omhoog’ kunt groeien. Groeien kan ook horizontaal, en daar is Richard Branson het ultieme voorbeeld van. Hij begon met het verkopen van albums door zijn magazine, startte daardoor zijn eigen platenwinkel, waaruit hij zijn eigen platenlabel oprichtte.

De Virgin Group bestaat inmiddels uit tweehonderd ondernemingen en Richard Branson is zo slim geweest om bedrijven op te richten die elkaar alleen maar versterken.

5. Neem (berekende) risico’s

Een bekende quote van Richard Branson is: “Dappere mensen zullen misschien niet voor altijd leven, maar voorzichtige mensen leven helemaal niet.” In een blog uit 2017 deelt hij de vijf eigenschappen die succesvolle ondernemers altijd hebben en één daarvan is het nemen van berekende risico’s.

“De gelukkigste mensen in het bedrijfsleven zijn degenen die bereid zijn de grootste risico’s te nemen”, schrijft hij in de blog. “We kunnen allemaal ons eigen geluk creëren door de nodige risico’s te nemen.”

Wealthy GorillaLinkedIn

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.