Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 24 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk geef Jeff Bezos het nakijken met mega-contract SpaceX

Elon Musk geeft met een nieuw miljoenencontract van SpaceX zijn concurrent in de ruimte Jeff Bezos maar weer eens het nakijken. Hij mag overal op Aarde raketbases leveren, ten behoeve van humanitaire of militaire doeleinden.

De strijd in de ruimte tussen miljardairs kun je met gemengde gevoelens volgen. Feit is dat Elon Musk (SpaceX), Jeff Bezos (Blue Origin) en Richard Branson (Virgin Galactic) allemaal kosten noch moeite besparen wat betreft hun expansiedrift buiten de Aarde. Dat doen ze met commerciële ruimtereizen, maar ze willen er allemaal vooral ook toe doen in de ruimtevaart.

SpaceX sleept contract US Air Force binnen

Wat dat laatste betreft lijkt de gunfactor het meest toebedeeld aan Elon Musk. Of SpaceX maakt simpelweg het beste materiaal, dat lijkt aannemelijker. Feit is dat hij een contract van 102 miljoen dollar bij de United States Air Force (USAF) heeft binnengesleept. Het gaat om technologieën die in staat zijn snel militaire vracht of humanitaire hulp te leveren met behulp van zware raketten. Waar dan ook op Aarde.

Ruimtevaartwebsite Space News meldt dat het vijfjarige programma met ‘cargo-raketten’ wordt geleid door het USAF Research Laboratory (AFRL). Hierbij is alles gericht is op het gebruik van grote commerciële raketten voor de wereldwijde logistiek van het Amerikaans Ministerie van Defensie.

spacex, us air force, raket, cargo, elon musk
(Afbeelding: US Air Force)

Greg Spanjers, programmamanager raketlading van de USAF, legt tegenover Space News uit dat het contract, het grootste dat tot nu toe is toegekend voor raketvracht, het partnerschap tussen overheid en industrie formaliseert. “Om precies te bepalen wat een raket kan bereiken als die wordt gebruikt voor vrachtvervoer. We gaan kijken wat de werkelijke capaciteit en snelheid is en wat voor kosten het geïntegreerde systeem met zich meebrengt.”

Het contract geeft de AFRL toegang tot de “commerciële orbitale lanceringen en boosterlandingen” van SpaceX om gegevens te verzamelen, terwijl het bedrijf van Elon Musk ook ontwerpen zal leveren voor het snel laden en lossen van vrachtruimten. Daarnaast kun je als onderdeel van het programma praktische demonstraties verwachten.

Elon Musk versus Jeff bezos

Het is niet de eerste keer dat Jeff Bezos met lede ogen moet toekijken dat Elon Musk hem voor is met zijn raketten. Eerder mocht niet Blue Origin, maar SpaceX een maanlander voor NASA bouwen. Met een enigszins treurige rechtszaak wist de voormalige Amazon-CEO dat niet tegen te houden.

personeel, jeff bezos, blue origin, elon musk, spacex, ruimte, ruimtevaart, space
Miljardairs met een expansiedrift buiten de Aarde (Afbeelding: EPA / ANP / Manners)

Lees in dit artikel hoe hun miljardairshobby de ruimtevaart toch wel een beetje in de war schopt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.