Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Netflix 4 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

IJzingwekkende thriller serie 1983 is de Poolse Netflix Original die je móét zien

Bij Polen denk je waarschijnlijk aan worst, voetbalhooligans en misschien mooie vrouwen, maar daar blijft het wel bij. Wat je in ieder geval niet verwacht is dat ze ook toffe series maken. Toch is dit de keiharde waarheid, want sinds kort staat de eerste Poolse Original op Netflix. Deze luistert naar de naam 1983 en na het zien van de trailer zijn we meteen overtuigd.

De eerste Poolse Netflix original speelt zich af in, hoe kan het ook anders, Polen. Dit is alleen niet het polen zoals we dat kennen uit de geschiedenisboeken. In dit verhaal ziet het land er namelijk iets anders uit. Zo is het IJzeren Gordijn nooit naar beneden gehaald. We hebben dus te maken met een alternatieve en vooral duistere kijk op het verleden van Polen.

Eerste Netflix Original uit Polen

Zo werd het land in 1983 geteisterd door een terroristische aanslag. Deze had grote invloed op de toekomst. Twintig jaar later duiken een rechtenstudent en een politieofficier opnieuw in deze zaak, want er klopt iets niet. Er blijkt een samenzwering te zijn die Polen nog steeds in haar greep houdt. Als dit naar buiten komt, kan een revolutie ontketend worden en het IJzeren Gordijn naar beneden gehaald worden.

1983 | Officiële trailer | Netflix

Elk land heeft zijn geheimen. Drie onwaarschijnlijke rebellen gaan tot het uiterste om de leugens te ontmaskeren. De nieuwe serie 1983 is vanaf 30 november beschikbaar op Netflix.

Natuurlijk zijn er ook machtige partijen die deze hele zaak proberen te verhullen. Zo ontstaat er een kat en muis spel vol intrige en duistere politieke spelletjes. Dat klinkt al veelbelovend, maar het wordt nog beter! Eén van de mensen achter deze serie is Agnieszka Holland. Die naam zal je misschien weinig zeggen, maar we weten zeker dat je bekend bent met haar werk. Deze Poolse regisseur en screenwriter heeft namelijk ook House of Cards, The Killing en The Wire op haar CV staan.

1983 op Netflix

Alle ingrediënten voor een topserie zijn dus aanwezig. Benieuwd naar het eindproduct? Dan hebben we goed nieuws voor je. 1983 staat namelijk nu al op Netflix en kun je dus meteen gaan bingen.

Wil je weten welke series er nog meer nieuw zijn op Netflix? Klik dan hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.