Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 10 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

9 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een Tesla

Stap in de auto, begin met rijden en houd bij hoe lang het duurt voordat je een Tesla tegenkomt. Waarschijnlijk duurt dit nog geen tien minuten, maar dat was nog niet eens zo heel lang geleden een totaal ander verhaal. Vergeet niet dat Tesla pas zeventien jaar oud is. Elon Musk kwam, zag en overwon.

Dat deed hij door elektrische rijden toegankelijk te maken en de nadelen, ten opzichte van ‘gewone’ auto’s, grotendeels te tackelen. Maar dat is nog lang niet alles. De auto’s van Tesla zijn namelijk niet alleen zo populair omdat ze elektrisch zijn. Nee, ze hebben nog veel meer unieke eigenschappen.

Hoe goed ken jij de auto’s van Tesla?

De meesten daarvan zul je wel bekend mee zijn, maar er zijn er ongetwijfeld ook een paar die je niet kent. Tijd voor een test, want wij hebben negen dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over een Tesla op een rij gezet.

1. Tesla doet het rekenwerk voor je

Een Tesla houdt bij het navigeren naar een bestemming rekening met het verbruik van de auto gebaseerd op het rijgedrag van de bestuurder en past het Supercharger advies dynamisch aan. Je komt dus nooit zonder stroom te zitten.

Tesla weetjes
Supersnel laden met de Supercharger. (Afbeelding: Tesla)

2. Een Tesla brengt je comfortabel naar je werk, iedere dag

Een Tesla onthoudt en past zich aan aan slechte wegen, obstakels en smalle straten. Door de op locatie gebaseerde instellingen kun je de luchtvering aanpassen, de spiegels inklappen in een smalle straat of carwash, zodat dit de volgende keer op dezelfde locatie automatisch gebeurt. Zo rij je dus iedere dag comfortabel naar je werk

3. Geen gedoe met instappen

Zelf in het kleinste parkeervak kun je een Tesla kwijt. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met ‘of de deuren wel open kunnen.’ Je kunt de auto ‘oproepen’ en hem van buiten de auto naar voren en naar achteren laten rijden met behulp van de Tesla-app. Jezelf door een dunne opening duwen om in de auto te komen is dus verleden tijd.

4. Tesla vermaakt je tijdens het laden

Het gigantische touchscreen is meer dan alleen nuttig. Hij is er ook voor vermaak. Zo kun je als je stilstaat spelletjes doen of je favoriete Netflix serie bingen. Natuurlijk gaat laden nooit een leuke bezigheid worden, maar Tesla doet er alles aan om het zo vermakelijk mogelijk te maken.

Tesla weetjes
Op dit enorme scherm kun je ook gewoon Netflix kijken. (Afbeelding: Tesla)

5. Een Tesla luistert naar je oplaadvoorkeuren

Als je thuis inplugt, kun je zelf precies aangeven wanneer je de auto wilt laten laden en zo bijvoorbeeld gebruik maken van eventuele daltarieven. Zo kun je flink wat geld besparen zonder dat je ‘s avonds nog naar buiten moet om de stekker in je Tesla te steken.

6. Een service afspraak maak je via de Tesla-app

Als het type probleem dat wordt gemeld kan worden opgelost door een mobiele service ranger, dan kan een datum, tijd en het adres waar je de service uitgevoerd wil hebben worden gekozen. Je hoeft in veel gevallen dus niet zelf naar de garage te komen.

7. Een extra paar ogen

Videobeelden die door de externe camera’s van de auto worden opgenomen, kunnen worden opgeslagen op een USB-stick. Wanneer Sentry Mode is ingeschakeld, staat deze ‘stand-by’, te vergelijken met een alarmsysteem in huis.

8. Model 3’s ventilatieroosters zijn onzichtbaar

Ze worden bediend via het touchscreen in de auto en zorgen voor zorgvuldig uitgekiende horizontale en verticale ventilatiestromen. Zo is de temperatuur altijd optimaal én heb je toch een ongekend strak dashboard.

Tesla weetjes
Geen ventilatierooster te zien. (Afbeelding: Tesla)

9. Inruilen

De meest ingeruilde auto voor een nieuwe Model 3 in Europa is een Volkswagen Golf. Een Tesla is goedkoop te rijden met lage ‘brandstof’- en onderhoudskosten. Zonder verplichte onderhoudsintervallen en elektriciteit die minder dan een derde van benzine of diesel kost.

Lees ook: Tesla verslaat koploper Porsche in toonaangevend onderzoek

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.