Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla sluit Nederlandse fabriek en vraagt ontslag aan voor werknemers

Tesla stopt met de assemblage van de Model S en X in Tilburg. Hierdoor verliezen 96 werknemers hun baan.

Tesla stopt met de assemblage omdat het merk aanpassingen heeft gedaan aan de auto’s. Hierdoor is het niet meer aantrekkelijk om de auto’s in Nederland in elkaar te zetten. Wanneer de laatste auto wordt gebouwd, is nog onbekend.

Aan de slag bij Tesla Berlijn

De werknemers die ontslagen zijn is aangeboden in de nieuwe fabriek in Berlijn te komen werken. Hier moet de productie aankomende zomer al van start gaan. Slechts een handje vol mensen is geïnteresseerd in dit aanbod, laat Peter Reniers van FNV Metaal in de Financiële Telegraaf weten. “Als je hier een gezin en een leven hebt, verhuis je niet zomaar naar Duitsland. Daarnaast is het nog maar de vraag of je er beter van wordt, als je kijkt wat de salarissen zijn die Tesla in Duitsland gaat betalen.”

Getest: waterstofauto verslaat Tesla Model S op Duitse Autobahn

Tesla en de verschillende bonden zijn het nog niet eens over een financiële regeling. Omdat de werknemers relatief jong zijn en ze er pas kort werken blijft er in geval van een ‘normale’ ontslagregeling weinig over. De bonden willen daarom een royale ontslagregeling. Tesla wil per 1 april al stoppen met de assemblage in Tilburg. Volgens Reniers gaat dit niet meer lukken.

Veel banen blijven behouden

Hoewel de assemblage van de Tesla Model S en X uit Tilburg verdwijnt, betekent dit niet dat alle banen bij de Amerikaanse autobouwer in Brabant verloren gaan. Totaal werken er 540 mensen in Tilburg – een derde van alle Nederlandse werknemers -. De meeste houden zich bezig met spuiten of (gebruikte) onderdelen.

Elon Musk heeft hoopvol nieuws over de Tesla Cybertruck

Niet alleen in Nederland gaan er dingen veranderen, ook in China is een verandering in de productieketen gaande. Momenteel wordt de Model 3 in China gebouwd in een fabriek die nog niet helemaal af is. Wanneer de fabriek in Duitsland open gaat zal de 3 hier het levenslicht zien. Wat er in de toekomst precies in China gebouwd gaat worden, is nog onbekend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.