Stijn Kuster
Stijn Kuster Human Interest 28 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla pakt recordomzet door Bitcoin en emissieproblemen bij concurrentie

Tesla heeft een goed kwartaal achter de rug. Door de verkoop van Bitcoins, emissierechten en een recordaantal verkochte auto’s heeft het bedrijf de hoogste omzet en winst ooit gehaald.

De nettowinst steeg naar 438 miljoen dollar en de omzet groeide naar 10,4 miljard dollar. Hiermee zijn de cijfers een stuk beter dan een jaar eerder. Toen haalde Tesla 6 miljard dollar aan omzet en maakte het bedrijf 16 miljoen dollar winst.

Meer auto’s verkocht

Een deel van deze goede cijfers is te danken aan de gestegen verkoopcijfers van de fabrikant. In de eerste drie maanden verkochten het welbekende Amerikaanse merk 184.800 auto’s.

Bitcoin slecht voor het milieu? Juist niet, aldus Jack Dorsey en Elon Musk

Naast de verkoop van elektrische auto’s verdient het merk ook veel geld aan de handel in emissierechten (ook wel ‘groene credits’ genoemd). Andere automerken kopen deze credits bij Tesla om torenhoge emissieboetes te omzeilen. Hoe dit precies zit leggen wij hier uit.

Spelen met de cryptomarkt

Elon Musk staat erom bekend veel te investeren in crypto. Ook met Tesla handelt hij in Bitcoins. Het bedrijf investeerde begin dit jaar 1,5 miljard in de cryptovaluta en verkocht 10 procent van haar virtuele geld met grote winst. In totaal leverde de verkoop Tesla 101 miljoen dollar aan winst op.

Volgens Elon Musk gebruikt hij Bitcoin niet alleen om snel veel winst te maken. Tesla ziet daadwerkelijk toekomst in de crytovaluta en verkocht 10% om te bewijzen dat Bitcoin liquide is. Daarmee is de coin volgens Musk een goed alternatief voor de gevestigde valuta’s.

Elon Musk zet vol in op Bitcoin

Hoewel Tesla dus een klein deel van haar Bitcoins heeft verruild voor dollars, verkoopt Elon Musk privé niets van zijn cryptovaluta. Mocht Elon Musk wel besluiten om zijn Bitcoins en die van Tesla te verkopen, dan kan dit grote impact hebben op de waarde van de coin. De investering van Tesla had ook grote invloed op de koers.

Klik hier om de kwartaalcijfers van Tesla te bekijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.