Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 26 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Bitcoin slecht voor het milieu? Juist niet, aldus Jack Dorsey en Elon Musk

De Bitcoin en andere cryptocurrencies hebben een slechte reputatie als het gaat om duurzaamheid en het klimaat. Maar volgens Jack Dorsey en Elon Musk zijn cryptovaluta in het algemeen helemaal niet zo vervuilend als vaak wordt gedacht.

De klimaatafdruk van cryptomunten is al een langere tijd een populair gespreksonderwerp. Volgens veel mensen, waaronder Bill Gates, zijn cryptocurrency alles behalve duurzaam. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat het netwerk meer energie verbruikt dan verschillende landen. Nu de Bitcoin steeds meer mainstream wordt, laait de discussie nog verder op.

Volgens cryptofans valt het met die klimaatafdruk van de Bitcoin wel mee. Onder hen bevinden zich Jack Dorsey en Elon Musk.

Jack Dorsey en Elon Musk over Bitcoin en het klimaat

De grote hoeveelheden energie die cryptocurrencies gebruiken, zou voornamelijk uit hernieuwbare bronnen afkomstig zijn. Sterker nog, sommige mensen zijn ervan overtuigd dat de populariteit van digitale munten uiteindelijk juist zorgt voor een positieve klimaatafdruk, omdat het de transitie naar duurzame en hernieuwbare energie versnelt.

Jack Dorsey (Twitter, Square) en Elon Musk (Tesla, SpaceX) zijn het erover eens dat Bitcoin juist het gebruik van groene stroom stimuleert. Square, het betalingsbedrijf van Jack Dorsey, heeft vorige week een nieuw rapport uitgebracht over Bitcoin-mining. Het rapport zegt niet alleen dat cryptocurrencies juist het gebruik van duurzame energie stimuleren, maar ook dat het minen lang niet zo schadelijk is voor het milieu als soms wordt beweerd. Volgens het rapport zou Bitcoin uiteindelijk helemaal kunnen draaien op een netwerk van exclusief groene stroom.

Op Twitter laat Elon Musk weten dat hij het eens is met de conclusie van het rapport. De CEO van Tesla kreeg veel kritiek te verduren toen de elektrische autofabrikant miljarden investeerde in Bitcoin. De duurzame missie van Tesla lijkt op het eerste gezicht niet te rijmen met de vervuilende Bitcoin. De conclusie van dit rapport zal wel eens dezelfde redenering kunnen zijn als die van Elon Musk toen hij zoveel geld in de cryptomunt investeerde.

Stimuleren cryptocurrencies echt duurzame en groene energie?

Niet iedereen is het overigens eens met het rapport. “De belangrijkste focus van het rapport lijkt het rechtvaardigen van het enorme energieverbruik van Bitcoin te zijn en een rooskleurig beeld te schetsen van hoe crypto een positieve invloed zou kunnen hebben op de schone energiesector”, zegt Mati Greenspan, een cryptoanalist.

Ook David Schwartz, de Chief Technology Officer van cryptovaluta Ripple, is het niet eens met de conclusie van het rapport. “Zeggen dat Bitcoin de ontwikkeling van schone energie stimuleert, is hetzelfde als zeggen dat benzineslurpers de ontwikkeling van elektrische auto’s stimuleren”, zegt hij.

Volgens hem is er maar één oplossing voor het enorme energieverbruik van Bitcoin: afstappen van het onderliggende Proof-of-Work (PoW) mining-systeem. Eerder die week zei Ripple-oprichter Chris Larsen al hetzelfde. Cryptocurrency kunnen overstappen naar het Proof-of-Stake (Pos) protocol. Hierbij zijn geen miners nodig, waardoor er maar een fractie van de elektriciteit nodig is. Volgens Larsen werkt dit systeem net zo goed als PoW.

BTC DirectCrypto Insiders

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.