Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 9 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin naar recordhoogte door ‘asociale’ Tesla-investering Elon Musk

De koers van bitcoin bereikte maandag een recordhoogte van 48.000 dollar, nadat bekend werd dat Tesla maar liefst 1,5 miljard dollar in de munt heeft geïnvesteerd. CEO Elon Musk is fan van de cryptomunt. Toch is de zet opmerkelijk te noemen als je kijkt naar de missie van Tesla.

Dat Elon Musk fan is van bitcoin, heeft hij nooit onder stoelen of banken geschoven. Eerder schoot de waarde van de cryptomunt al omhoog doordat hij ‘bitcoin’ in zijn Twitter bio zette. Gisteren bereikte de koers een recordhoogte van 48.000, nadat Tesla aankondigde maar liefst 1,5 miljard dollar in de munt te investeren. En daar blijft het niet bij: de elektrische autofabrikant overweegt ook om bitcoin te accepteren als betaalmiddel.

Het is al opmerkelijk als één van de populairste bedrijven momenteel aankondigt dat je binnenkort waarschijnlijk met bitcoin kan afrekenen. Maar helemaal als het om Tesla gaat. Cryptovaluta zijn namelijk alles behalve duurzaam.

Bitcoin naar recordhoogte: hoe duurzaam is dat?

We vergeten het soms, maar elke keer dat we een mail versturen of iets op Google opzoeken kost dat energie. De luchtvaartsector krijgt het vaak zwaar te verduren als we het hebben over het milieu. Maar eigenlijk veroorzaakt de technologiesector meer uitstoot. Dat komt door de enorme datacentra, die gigantische hoeveelheden energie gebruiken om data te versturen, verwerken, op te slaan en zichzelf af te koelen.

Bitcoin is een digitale munt en elke keer als er iets (zoals een Tesla) mee wordt afgerekend, vereist dat zware wiskundige berekeningen van computers. Eén transactie met bitcoin vereist evenveel energie als één huishouden verbruikt in vier weken tijd. Eén transactie is het equivalent van tweehonderd wasjes draaien.

De missie die Elon Musk met Tesla voor ogen heeft

Dat uitgerekend Tesla een enorme investering (8 procent van de schatkist) in bitcoin doet, is daarom op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Want, zoals we op de website van het bedrijf van Elon Musk kunnen lezen, ‘gelooft het bedrijf dat hoe sneller de wereld overstapt van fossiele brandstoffen naar een toekomst zonder CO2-uitstoot, hoe beter’.

Tesla bouwt niet alleen mooie duurzame auto’s. Het bedrijf is ook bezig met onbeperkt schaalbare producten voor de opwekking en opslag van schone energie. De investering in bitcoin en het accepteren van de cryptomunt als betaling, rijmen daarom niet helemaal met de groene missie van Elon Musk.

Tesla is nu de grootste instantie die een deel van zijn vermogen aanhoudt in bitcoin. De kans is groot dat andere bedrijven volgen. Dat is een bold move. Door de volatiliteit van de cryptomunt kan een bedrijf of veel geld binnenharken, óf veel geld verliezen.

AutovisieRTL Nieuws

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.