Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 17 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

De schaduwkant van bitcoin in schrikbarend perspectief

De populariteit van de bitcoin heeft ook een keerzijde: de cryptomunt is alles behalve duurzaam. Onderzoek van de Universiteit van Cambridge zet de schaduwkant van de cryptovaluta in perspectief.

De bitcoin heeft in 2020 een ware comeback gemaakt. Zelfs als je geen bitcoin hebt, is het interessant om te zien hoe de koers van de cryptomunt recordhoogte na recordhoogte bereikt. Afgelopen zondag bereikte de waarde nog een record van maar liefst 49.000 dollar (ongeveer 40.500 euro).

Investeren in Bitcoin: 5 vragen aan trader en analist Madelon Vos

Maar die recordhoogtes hebben ook een schaduwkant. Bitcoins vreten namelijk enorm veel energie. En hoe hoger de koers, des te meer energie de cryptovaluta verbruikt.

Zware computerberekeningen

Dat zit zo: het is voornamelijk het ‘minen’ dat energie slurpt. Oftewel het vastleggen van de transacties die in het bitcoin-netwerk plaatsvinden op blockchain. Dit gebeurt namelijk aan de hand van enorm zware computerberekeningen. Hoe hoger de waarde van de cryptomunt is, des te meer miners zware computerberekeningen moeten gebruiken.

Dat de digitale valuta niet echt duurzaam is, was al bekend. Het recente onderzoek van de Universiteit van Cambrigde weten we nu hoe vervuilend de munt precies is. Volgens de onderzoekers verbruikt het minen van bitcoin zo’n 121.36 terawattuur per jaar, als de waarde van de munt meer dan 39.000 euro is.

Bitcoin verbruikt jaarlijks meer energie dan Nederland

Nu zegt zo’n getal als 121.36 terawattuur alleen je waarschijnlijk nog niet zoveel. De BBC vergeleek het verbruik daarom met de energie die verschillende landen in de wereld jaarlijks verbruiken. Wat blijkt? De bitcoin slurpt zoveel energie dat het een plek in de top 30 energieverbruikers van de wereld weet te bemachtigen. De munt verbruikt jaarlijks meer energie dan heel Argentinië (121 terawattuur) en Nederland (108.8 terawattuur) verbruiken.

Nu banken, investeringsfondsen en bedrijven in de munt gaan investeren, zal de bitcoin alleen maar meer waard worden. Het is niet langer een niche-technologie. Goed nieuws voor bitcoin-fans, maar minder goed nieuws voor het milieu. Het slurpen van energie brengt ook de nodige CO2-uitstoot met zich mee.

Vorige week investeerde Tesla nog 1,5 miljard dollar in de munt. Dat rijmt natuurlijk niet echt met de duurzame missie van het bedrijf. Elon Musk krijgt dan ook het nodige commentaar over zich heen. “Tesla heeft anderhalf miljard aan milieusubsidies gekregen die de belastingbetaler moet betalen”, zegt schrijver en bitcoin-expert David Gerard tegen de BBC. “Er moet nog eens naar de subsidie gekeken worden. Elon Musk heeft veel goed werk van Tesla teniet gedaan.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.