Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Feyenoord is startschot van Europese invasie op Disney+

Disney+ heeft een eerste berg aan Europese Originals aangekondigd, waaronder een Nederlandse docuserie over Feyenoord.

Amerikaanse streamingdiensten kunnen niet enkel met Amerikaanse films en series Europa veroveren. Om lokale contentproductie te stimuleren en de industrie te beschermen moeten streamingdiensten aan een bepaald quotum voldoen. Dan hebben we het over een percentage van het totale aanbod dat uit Europese producties moet bestaan. Dertig procent maar liefst.

Disney+ gaat voor Europese Originals

Netflix is al goed op weg, met meerdere productiehubs in onder andere Spanje en Frankrijk. Ook de Nederlandse filmindustrie gaat dit jaar een flink aantal Netflix Originals afleveren, zoals we vorige week ontdekten.

Disney+ heeft de luxe dat het onder andere 24Kitchen in huis heeft. Een televisiezender waarvoor al jaren aan in Nederland geproduceerde content bestaat. Ook op Originals-vlak wil Disney echter de Europese industrie in gaan zetten, en hoe!

Binnenkort wordt Star gelanceerd op Disney+, een nieuwe sectie met meer dan 300 films en series die nu nog niet te streamen zijn op de streamingdienst. Een enorme berg aan nieuwe titels, die niet in het familievriendelijke plaatje van Disney passen. Met Star heeft de streamingdienst eindelijk een plek om die content wel aan te bieden. Hier check je de enorme complete lijst aan nieuwe films en series, vaak afkomstig uit de stal van het overgenomen 20th Century Fox.

Feyenoord

Voor Star werkt het bedrijf ook aan Europese producties. Een van de eerste en belangrijkste daarvan komt uit Nederland. Disney is namelijk Feyenoord aan het volgen. De voetbalclub krijgt zijn eigen serie op de streamingdienst, en gaat daarmee Sunderland (Netflix) en Tottenham Hotspur (Amazon) achterna. Dat heeft de voetbalclub nu ook zelf officieel bevestigd. Helaas is het nog niet bekend wanneer de docuserie naar de streamingdienst komt. Volgens Voetbal International betaalt de entertainmentgigant er 3 miljoen dollar voor aan de voetbalclub.

Het is slechts één van de tien Europese Originals die Disney onthuld heeft. Slechts het startschot.

Dit zijn de 22 beste Eredivisie spelers in FIFA 21

Frankrijk, Italië en Duitsland

Variety meldt dat er ook een Franse Original genaamd Oussekine in ontwikkeling is. Dat wordt een miniserie die gebaseerd is op de dood van de gelijknamige jonge student die in 1986 overleed nadat de politie hem arresteerde. Ja, het moge duidelijk zijn: Disney+ is na de introductie van Star niet enkel meer een zoetsappig feestje voor het hele gezin.

Ook komt er een Franse documentaire over zanger Soprano (ja, dat is echt een naam), de fantasy-serie Parallels en een komedie die Weekend Family heet. In Italië wordt er gewerkt aan een heuse maffia-serie genaamd The Good Mothers, die een maffiaverhaal vanuit het vrouwelijke perspectief vertelt, een komedieserie genaamd Boris en een romantisch drama gebaseerd op filmhit Le Fate Ignoranti.

Ook in Duitsland is men aan de slag gegaan voor Disney+. Daar werkt men aan Sam – A Saxon, over de eerste zwarte politieagent uit Duitsland, en een zwarte komedie over een Turkse familie die per ongeluk het hoofd wordt van de Duitse onderwereld. Die Original gaat Sultan City heten.

Netflix en HBO achterna

Stuk voor stuk gaat het nog wel even duren voordat deze Europese Originals op Disney+ gaan verschijnen. Één ding is nu echter goed duidelijk: Netflix en HBO kunnen op veel meer fronten op flinke concurrentie vanuit Disney+ gaan rekenen.

Liam Keelan, VP original content, Disney EMEA, voegt toe: “Deze eerste tien projecten belichamen onze ambitieuze visie voor lokale productie. Ons eerste Europese aanbod onderstreept Disney’s regionale toewijding aan uitmuntend en divers talent en weerspiegelt onze wens om samen te werken met de allerbeste verhalenvertellers in de branche. ”

Netflix pas op! Disney+ voegt deze 315(!) nieuwe series en films toe

FeyenoordVariety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.