Stijn Kuster
Stijn Kuster Crypto 28 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Cryptocurrencies uitgelegd: Gulden, de Nederlandse Bitcoin

Wanneer je vandaag de dag (in het Bitcoin-tijdperk) vraagt of er met Gulden betaald kan worden, staan waarschijnlijk veel mensen raar te kijken. Hoewel velen zullen denken dat je bent blijven steken in pre-2000 ben je eigenlijk je tijd ver vooruit.

In de rubriek ‘Cryptocurrencies uitgelegd’ kijken we naar het ontstaan en de eigenschappen van verschillende cryptocurrencies. In het derde deel kijken we naar de Gulden.

Sneller dan Bitcoin

In 2014 kwam er een nieuwe cryptocurrentie op de markt genaamd ‘Gulden’. Oprichter Rijk Plasman zette de coin op als Nederlands alternatief voor de Bitcoin. Hij wil het toegankelijker maken als betaalmiddel dan de bekendste cryptovaluta. De Gulden gebruikt de basis van Litecoin. Het werkt evenals Bitcoin met blockchain en gedecentraliseerde transacties.

Investeren in Bitcoin: 5 vragen aan trader en analist Madelon Vos

Hoewel de twee veel op elkaar lijken, zijn er ook verschillen. Zo duurt een transactie bij Bitcoin gemiddeld 10 minuten, bij de Gulden is dit 150 seconden. Daarnaast komen er veel meer Guldens dan Bitcoin. Van Bitcoin komen er zo’n 21 miljoen beschikbaar. Van de Guldencoin kunnen er zo’n 1,68 miljard worden gemined.

De Gulden is bedoeld als betaalmiddel

Dit minen gebeurt op een vergelijkbare manier als Litecoin en is simpeler dan dat van Bitcoin. Desondanks is het niet echt een energiezuinige manier van mining. De coin heeft inmiddels meer dan 100.000 gebruikers en is daarmee een kleine coin. Het risico van investeren in zo’n kleine coin is in veel gevallen groter dan in gevestigde crypto’s.

De ‘Nederlandse Bitcoin’ is niet gemaakt om baanbrekend te zijn in de cryptowereld door middel van een nieuwe techniek. De Gulden heeft als doel een brug te slaan tussen cryptocurrenties en de gewone burger. De Guldencoin moet een betaalmiddel worden dat naast de bestaande euro gebruikt wordt. Op dit moment kan er met Guldens betaald worden in enkele broodjeszaken en cafetaria’s.

Klik hier om naar de site van de Gulden te gaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.