Stijn Kuster
Stijn Kuster Human Interest 28 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk geeft grimmige update over toekomst mensheid op mars

Elon Musk, eigenaar van Tesla en SpaceX, laat in een interview met XPRIZE weten dat zijn plan om mensen naar Mars te sturen niet geheel zonder gevaar is. “Eerlijk gezegd, in het begin zullen waarschijnlijk een heleboel mensen sterven”, aldus Musk.

Het doel is om in 2026 de eerste mensen naar Mars te sturen. Elon Musk er nog steeds van overtuigd dat dit gaat lukken. Hoewel het “een heerlijk avontuur en ongelofelijke ervaring” zal zijn, laat Elon Musk weten dat er ook veel ongemakken met de trip gemoeid gaan.

Het gevaar van Mars

Ten eerste is het een lange oncomfortabele reis naar Mars, maar als je daar aankomt begint het echte gevaar pas. Mensen kunnen worden gedood door blootstelling aan straling en de atmosferische druk is zo laag dat het menselijk bloed zou gaan koken als het buiten luchtdichte woonplekken of ruimtepakken komt. Daarnaast is er geen zuurstof op Mars en de planeet heeft ook geen natuurlijke bronnen voor voedsel en drinken.

Elon Musk vergelijkt de reis naar mars met de advertentie van Shackleton die naar Antarctica gaat in 1901. Deze advertentie luidt: “Mannen gezocht voor gevaarlijke reis, lage lonen, bittere kou, lange maanden van volledige duisternis, constant gevaar, twijfelachtige veilige terugkeer, eer en erkenning in geval van succes.” De advertentie is door historici in twijfel getrokken, maar volgens Musk een mooie vergelijking met de reis naar Mars.

Elon Musk heeft er zin in

Hoewel de reis dus risicovol is, vertelt Elon Musk dat het een “(..) Glorieus avontuur en geweldige ervaring wordt.” De eerste vluchten worden enkel door vrijwilligers uitgevoerd. Hiermee voorkomt hij dat reizen naar Mars “een soort avontuur voor de rijken” wordt.

Eten op Mars: 8 vragen aan ruimtelandbouwer Wieger Wamelink

Hoewel wonen op Mars nog ver weg lijkt, gaan de ontwikkelingen met betrekking tot ruimtereizen snel. Zo heeft NASA een robot die zuurstof kan maken op de rode planeet en stuurt Elon Musk succesvol astronauten naar het ISS.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.