Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

De eerste Tesla Model Y in Nederland is eindelijk geleverd

Goed nieuws voor Nederlandse liefhebbers van elektrische auto’s. De eerste Tesla Model Y is gearriveerd in Nederland. Daarmee is de levering in ons land eindelijk begonnen.

Maarten Steinbuch, wetenschapper, ondernemer en hoogleraar bij de Technische Universiteit Eindhoven, onthulde de eerste levering op LinkedIn en Twitter. Hij is nu de trotse bezitter van een wit exemplaar. Daarnaast is de auto leverbaar in het zwart, donkergrijs, blauw en rood.

Kijk Nederland, hier is de eerste Tesla Model Y

In 2019 werd de Tesla Model Y al aangekondigd door Elon Musk, om de auto vanaf begin in 2020 te leveren in de Verenigde Staten. In Europa volgt de levering normaal gesproken al later, maar nu werd de productie nog eens extra vertraagd door problemen in de gigafactory in Berlijn.

Inmiddels zijn er 8.000 modellen geïmporteerd naar Europa, vanuit de gigafactory in Shanghai. Nederland is een van de Europese landen waar je de Tesla Model Y kunt kopen.

Ruimte, snelheid en actieradius

De Tesla Model Y Performance heeft volgens de fabrikant een actieradius van 480 kilometer en de Long Range ADW rijdt naar schatting 507 kilometer op één volle accu. De Performance trekt in 3,7 seconden op naar de 100 kilometer per uur en heeft een topsnelheid van 241 kilometer per uur. De Long Range ADW doet de nul-naar-honderdsprint in 5 seconden en rijdt maximaal 217 kilometer per uur. En zoals je in deze video ziet, heb je ook behoorlijk wat extra ruimte in deze gloednieuwe elektrische auto.

De Tesla Model Y Performance is te koop vanaf 70.000 euro, voor de Long Range ADW betaal je 64.000 euro. Meer specificaties vind je hier.

De robots van Elon Musk

Nu waren er nog problemen in de gigafactory, maar die wil Elon Musk snel tackelen. Zo wil hij zijn fabrieken bevolken met Tesla Bots, humanoïde robots die aan één stuk door kunnen werken. Lees in dit artikel meer over deze ontwikkeling.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.