Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 9 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Tesla effect: tweedehands BMW, Mercedes en Audi goedkoper dankzij Elon Musk

Elon Musk heeft met Tesla de automarkt flink weten op te schudden. Als koploper in het elektrische segment heeft het Amerikaanse automerk de touwtjes stevig in handen. Hoewel Tesla nog steeds moeite heeft om winstgevend te worden, heeft het in ieder geval wel flinke impact op de tweedehands automarkt. En dat is goed nieuws voor mensen die op zoek zijn naar een gebruikte BMW, Audi of Mercedes.

Uit onderzoek van Capital One is namelijk gebleken dat Tesla een flinke invloed heeft op de waardedaling van andere luxe auto’s. Het bedrijf dat financieringen regelt voor de aankoop van een auto heeft de markt onderzocht en ontdekte iets wat ze zelf het Tesla-effect noemen.

Amerikanen kiezen steeds vaker voor Tesla

Het onderzoek richt zich op de Amerikaanse markt. Daar valt op dat veel mensen die in het verleden een Mercedes, BMW of Audi kochten nu voor een Tesla gaan. 22,2 procent van de consumenten die hun auto inruilen voor een Tesla reden voorheen in één van de drie grote luxe merken uit Duitsland.

Ze ruilen hun Mercedes, BMW of Audi in voor de elektrische auto van Elon Musk en dat zorgt voor veranderingen op de tweedehandsmarkt. Het aanbod tweedehands Duitse luxe auto’s groeit, maar de vraag blijft gelijk. Iedereen die een beetje verstand heeft van economie weet wat dat betekent.

Tweedehands Audi, Mercedes of BMW goedkoper dan ooit

Precies, dan daalt de prijs. En niet zo’n beetje ook. Een BMW 320i uit 2018 is gemiddeld nog 30.700 dollar waard. Dat is een daling van bijna 20% in jaar tijd. Toen deze auto van de band kwam rollen betaalde je er namelijk 37.700 dollar voor. De waarde van een Mercedes B-klasse daalde in een jaar tijd zelfs bijna met 30%.

In Nederland wordt nog niet gesproken van een Tesla-effect, maar wat niet is, kan nog komen. Ook hier zijn de elektrische bolides niet aan te slepen. Zo is de Tesla Model 3 op dit moment de best verkochte auto van 2019. Ook wij hebben ’em getest en hier kun je lezen wat wij vinden van deze “goedkopere” Tesla.

Capital One

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.