Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 9 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Afvallen met water en citroen: wondermiddel of keiharde onzin?

Als je wil afvallen, moet je drie dingen doen: minder eten, gezonder eten en meer bewegen. Niet iedereen is het daarmee eens. Als je talloze zelfbenoemde gezondheidsgoeroe’s op Instagram moet geloven, is het gevecht tegen de kilo’s een kwestie van veel drinken. De truc is een schijfje citroen in een glas water laten vallen, opdrinken en de kilo’s vliegen er vanaf. Is dit nou echt een wondermiddel of keiharde onzin?

Sommige ‘voedingsexperts’ op social media zijn heilig overtuigd van de werkzaamheid. Het zou de stofwisseling een boost geven, gifstoffen verwijderen en je zou meer kilo’s verliezen dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. De waarheid is dat het niet zo eenvoudig werkt als wordt gedacht.

Afvallen met water en citroen: Zo werkt het dus (niet)

Lees je wat verder, een heel boek bijvoorbeeld, dan kom je erachter wat citroenwater echt doet. Het zorgt ervoor dat je water naar citroen smaakt. Niks meer en niks minder. “Het gaat geen enkele gram vet verbranden”, aldus journalist en voedingsdeskundige Karen Ansel, auteur van het boek Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger, Live Longer.

Onderstaande posts kun je dus met een gerust hart negeren

Als je citroenwater gebruikt als vervanging voor iets anders, bijvoorbeeld een mokka koffie met slagroom – goed voor 400 calorieën – is het logisch dat je dan afvalt. Logischerwijs is het gewichtsverlies dan niet het gevolg van het drinken van citroenwater. Wat wel klopt is dat het drinken van relatief veel water voor een maaltijd helpt tijdens het afvallen. Ook in dat geval is water geen wondermiddel, het zorgt alleen voor een vol gevoel, waardoor je minder eet. Citroen op zich heeft echter geen enkele functie bij het afvallen.

Veel vitamines, maar geen wondermiddel

Als een citroen dan geen toegevoegde waarde heeft als je jouw gewicht wilt beperken, wat doet het dan wel? Welnu, citroenen bevatten wel veel vitamine C, iets wat je op de basisschool al hebt geleerd. En citroen als “detoxer”? Jammer, gaat ook niet werken, dat doet de lever namelijk al.

Kijk uit voor je tandglazuur

Dus als je de smaak van citroenwater lekker vindt, ga gerust je gang. Verwacht echter geen wonderen van citroensap. De zure smaak van citroen kan wellicht een leuke aanvulling zijn op de smaak van water of een glaasje fris. Meer dan dat is het ook niet, het kan zelfs nadelig zijn voor je gebit. “Citroen is zuur en niet geweldig voor het tandglazuur”, zegt Ansel. Het citroenzuur kan juist het tandglazuur verzwakken en alleen goed poetsen binnen 30 minuten kan de eroderende werking deels verwijderen.

Check ook: Sneller en meer afvallen kost je dankzij deze tip slechts 15 minuten per dag

Men's Health

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.