Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 24 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla blokkeert gevaarlijke functie na druk van toezichthouder

Ieder weldenkend mens zou een functie waarmee je kunt gamen tijdens het rijden afraden, behalve Elon Musk. Want tot voor kort kon je in een Tesla tijdens het rijden spelletjes spelen op een scherm naast de bestuurdersstoel. Die gevaarlijke functie wordt nu eindelijk geblokkeerd.

Eerder deze week gaf de Amerikaanse overheid al aan een onderzoek in te stellen naar games in rijdende Tesla’s. Het antwoord van Elon Musk volgde snel. Niet in woorden, maar daden. Jawel, dat is ook Elon Musk.

Niet meer rijdend gamen in een Tesla

Tesla zorgt ervoor dat een speciale game-functie die is ingebouwd in bepaalde auto’s voortaan tijdens het rijden wordt uitgezet. Dat heeft de fabrikant van elektrische auto’s laten weten aan de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). De Amerikaanse toezichtouder was het onderzoek woensdag begonnen naar. De toepassing werd onderzocht vanwege zorgen over de veiligheid. Niet geheel onterecht, lijkt ons zo.

In ongeveer 580.000 Tesla’s die sinds 2017 zijn verkocht, konden sinds vorig jaar tijdens het rijden games worden gespeeld. Dat gebeurde op het touchscreen, direct naast de bestuurder. Volgens de NHTSA was door die functie, genaamd Passenger Play, de kans op ongelukken groter, omdat bestuurders van de auto’s daardoor afgeleid kunnen worden.

Ook Mercedes riep auto’s terug

Tesla heeft de NHTSA nu laten weten dat een software-update de functie vergrendelt, zodat deze onbruikbaar is wanneer het voertuig in beweging is. Of deze wijziging ook gevolgen heeft voor Tesla’s buiten de Verenigde Staten is niet duidelijk. Vermoedelijk wel, als we de grote techmedia mogen geloven. Het bedrijf is zelf nog niet met een verklaring naar buiten gekomen. Eerder riep Mercedes-moeder Daimler al verschillende auto’s terug naar de garage in de Verenigde Staten, omdat het tijdens het rijden mogelijk was om televisie te kijken of te internetten via het infotainmentsysteem.

Dat niet iedere Tesla-eigenaar loyaal blijft aan het merk en Elon Musk, liet deze boze burger deze week zien. Hij nam geen halve maatregelen, bestelde 30 kilo dynamiet en de rest is geschiedenis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.