Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Stranger Things seizoen vijf gaat helaas seizoen vier achterna

Na het fiks vertraagde vierde seizoen van Stranger Things loopt nu ook het vijfde en laatste seizoen vertraging op. Dat hebben de broers achter de hitserie bekendgemaakt op Twitter.

Hollywood staat stil. Sinds 2 mei zijn meer dan 20.000 schrijvers aan het staken. Het WGA, de vakbond voor schrijvers, riep officieel een staking uit nadat ze er niet in slaagden een akkoord te bereiken met de Alliance of Motion Picture and Television Producers.

Hollywood staat stil

Het probleem? De impact van streaming op het al onzekere bestaan van de creatievelingen die jouw favoriete films en series hebben geschreven, zorgen om de opkomst van kunstmatige intelligentie en de belabberde arbeidsvoorwaarden die Hollywoodstudio’s hanteren.

Je kunt meer over de redenen voor de staking lezen in dit artikel. Dit is echter niet zo’n actie waar je als consument niets van merkt. Dit is niet een Amerika-is-ver-van-je-bed-show. Dat een paar actualiteitenprogramma’s in de Verenigde Staten niet uitgezonden kunnen worden, zal je niet dwarszitten. Maar ook je favoriete shows komen al in de knel. Sterker nog, één van de grootste series van de afgelopen tien jaar zit in de problemen.

Stranger Things seizoen vijf

Dan hebben we het over Stranger Things. De Duffer-broers waren tot de staking begon druk bezig met het voorbereiden van de productie van seizoen vijf van de Netflix Original. De grote finale van de eeuwig uitdijende franchise, waarvoor al meerdere spin-offs zijn aangekondigd. Het onvermijdelijke afscheid van de main show wordt echter uit pure noodzaak nog even opgeschoven.

De productie van seizoen vijf zou binnenkort van start gaan, maar de Duffer-broers hebben op Twitter bekendgemaakt dat de productie helaas vertraging oploopt door de stakingen:

Eerlijk akkoord

Ze leggen uit hoe belangrijk de rol van scriptschrijvers is, ook als de camera’s al aanstaan: “Het schrijven stopt niet als het filmen begint. Hoewel we enthousiast zijn om de productie te starten met onze geweldige cast en crew, is dat niet mogelijk tijdens deze staking. We hopen dat er snel een eerlijk akkoord komt zodat we allemaal weer aan het werk kunnen. Tot dan — over en uit.”

netflix onthult première theatershow stranger things the first shadow, the duffer brothers
De Duffer Brothers (Afbeelding: ANP / Shutterstock)

Andere shows gaan wel door

Slecht nieuws voor fans van de serie dus, maar in the end zijn ook de Duffer-broers ervan overtuigd dat hun schrijvers betere voorwaarden verdienen. Overigens zijn er andere grote shows die wel gewoon door kunnen gaan ondanks de stakingen: zowel Amazon’s The Ring of Power als HBO’s House of the Dragon zijn op dit moment aan het filmen in het Verenigd Koninkrijk.

Beide producties hebben een voorraad scripts aangelegd voor de staking begon. De grote vraag is echter wat er gaat gebeuren wanneer scènes of verhalen moeten worden aangepast, zonder schrijvers op de set. De vorige keer dat dit soort stakingen plaatsvonden, kwam dat in dergelijke situaties nou niet bepaald de series en films in kwestie ten goede. Het is logisch dat producties die al op locaties van start waren gegaan, nog zolang mogelijk de camera’s laten rollen. In het geval van Stranger Things is dat volgens de Duffer-broers dus kennelijk onmogelijk.

Zomer 2024 op Netflix?

Het is op het moment van schrijven onduidelijk wat de impact gaat zijn op de releasedatum van het vijfde en laatste seizoen van de Netflix Original. Vertraging en dus uitstel is in ieder geval sowieso aan de orde, zeker met de ambitieuze release window van zomer van 2024. Ach, seizoen vier liet ook maar liefst drie jaar op zich wachten, door de pandemie. Fans zijn dus wel wat gewend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.