Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Setfoto’s onthuld: Obi-Wan Kenobi-serie terroriseert Brits dorpje

Dat de aankomende Star Wars-serie Obi-Wan Kenobi ambitieus wordt, is nu meer dan duidelijk. Nieuwe setfoto’s tonen hoe het Disney+-project een ingedut Brits dorpje verstoort met een enorm alien-dorp.

Het briljante aan The Mandalorian is dat de serie grotendeels op een kleine set is gefilmd. Door een innovatieve manier van filmen voelt het voor de acteurs alsof ze zich echt in de werelden van Star Wars bevinden. Geen kil green screen, maar met schermen bedekte muren.

Obi-Wan Kenobi komt naar Engeland

Met behulp van een gaming-engine zorgt showrunner en innovator Jon Favreau ervoor dat zijn cast getransporteerd kan worden naar fictieve werelden. Check de achter de schermen-documentaire over de serie maar eens op Disney+. Zelfs bij het kijken van die set-beelden, waarbij je weet dat alles nep is, kun je soms niet onderscheiden welk deel van de set echt is en welk deel simpelweg beelden op de schermen zijn. Zo overtuigend is het effect.

Dat zorgt ervoor dat men ook tijdens de pandemie door kan filmen, en dat er geen peperdure shoots op locatie nodig zijn. Maar goed, een andere les van The Mandalorian is dat practical effects beter werken dan computer-magie. Oftewel, zoveel mogelijk echt bouwen. Met de aankomende Star Wars-serie Obi-Wan Kenobi wordt die les in de praktijk gebracht, en hoe.

Enorme set naast ingedut dorpje

De Britse tabloid The Sun heeft namelijk foto’s bemachtigd van de set die voor die Disney+-serie is gebouwd. Disney heeft in de buurt van het Britse dorpje Little Marlow een gigantische alien-stad gebouwd, op een verlaten steengroeve. Het ouderwetse, ‘ingedutte’ dorpje is daar echter allesbehalve blij mee.

Men klaagt over de impact op de natuur, lichtvervuiling en de enorme drukte in het verkeer. Een dorpje waar normaliter bijna niemand komt is opeens omgetoverd tot een zeer drukke filmset. Naast het omvangrijke Star Wars-dorp wat gebouwd is zijn er ook enorme tenten neergezet voor de cast en crew.

Locals zijn boos

Een local zei daar het volgende over: “Het kan wat banen opleveren, maar dit is een mooi landelijk gebied dat altijd stil en vredig is geweest – het idee dat er een soort intergalactisch oorlogsgebied van wordt gemaakt om tv-shows te filmen, is verschrikkelijk. De set is enorm, met  grote gebouwen erop en ladingen zware machines die komen en gaan – het past gewoon totaal niet bij de landelijke sfeer hier en de mensen zijn daar allesbehalve blij mee.”

Voor meer foto’s kun je op de bovenstaande tweet klikken. Het is op het moment van schrijven onduidelijk of dit een nieuwe planeet of gewoon Tatooine is. De kans dat Obi-Wan Kenobi begint op Tatooine is natuurlijk groot, daar lette hij immers op Luke, maar na The Mandalorian zou ook die serie van planeet naar planeet kunnen springen.

Darth Vader: Rematch van de eeuw

De set is indrukwekkend en bovendien nog steeds in aanbouw. Het laat zien dat Disney het project serieus neemt. Sterker nog, The Sun schrijft dat de set er zomaar nog drie jaar zou kunnen staan voor het filmen van meer seizoenen.

Fans hebben in ieder geval een spectaculaire serie om naar uit te kijken. Ook Kenobi-acteur Ewan McGregor was verbaasd dat de prequels überhaupt fans hebben, maar de hype is groot. De nieuwe serie gaat zich afspelen tussen die films en de originele trilogie, tien jaar na Revenge of the Sith.

Lucasfilm-president Kathleen Kennedy weet in ieder geval hoe ze fans warm moet maken voor het project. Zij beloofde afgelopen jaar namelijk dat Obi-Wan Kenobi de “rematch van de eeuw” gaat worden. Ewan McGregor gaat het als Obi-Wan Kenobi namelijk nog eens opnemen tegen niemand minder dan Hayden Christensen als Darth Vader. Pure fan-service, maar ons hoor je niet klagen!

Valkuil

Naar verluidt heeft Disney zelfs kindacteurs gecast om een jonge Luke en Leia te spelen. Hopelijk pakt het eindresultaat goed uit, want met dergelijke ambitieuze plannen neemt het bedrijf grote risico’s. Maar goed, als het ook maar half zo sterk als The Mandalorian uitpakt, dan heeft het bedrijf ongetwijfeld een megahit in handen.

Deborah Chow is aangesteld als showrunner. Zij was ook al verantwoordelijk voor een aantal afleveringen van The Mandalorian, dus dat belooft veel goeds.

Zolang de serie maar niet in de valkuil van The Force Awakens trapt: fan-service die het vertellen van een goed en nieuw verhaal in de weg staat. Helaas is het nog niet duidelijk wanneer Obi-Wan Kenobi naar Disney+ komt, behalve dat het ergens in 2022 zal zijn. In de tussentijd moeten we de inwoners van Little Marlow maar dankbaar zijn voor hun offer…

The Sun

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.