Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 28 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Speciaal rijbewijs om een supercar te rijden, goed idee?

Iedereen die autorijdt op de openbare weg, heeft een rijbewijs nodig. Niet vreemd, want er zijn maar weinig natuurtalenten die direct een auto kunnen besturen. In Australië willen ze nog een stapje verder gaan met een speciaal rijbewijs voor eigenaren van een supercar.

De Zuid-Australische overheid wil zo ernstige ongelukken met supercars voorkomen, zo meldt het Australische automedium CarExpert. Ga je verkeerd om met een auto met veel vermogen, dan is de kans dat het fout gaat immers groter. Ook in Nederland vinden er vaker van dit soort crashes plaats.

Een speciaal rijbewijs voor supercars

Dat het gas intrappen in een supercar gevaarlijker is dan hetzelfde doen bij de Renault Twingo van je moeder, moge duidelijk zijn. Hoewel het niet alleen onervaren bestuurders zijn die met supersnelle bolides brokken maken, kan enige ervaring volgens de Australische overheid zorgen voor minder ongelukken.

Deze betaalbare camper mag je rijden met je bromfietsrijbewijs

De regering van het land kijkt nu naar een wet die je speciale rijlessen verplicht als je in een supercar wil rijden. Je leert omgaan met het vermogen en krijgt een cursus voertuigbeheersing. Rond je de test af, dan krijg je een speciaal rijbewijs. Daarbij kijkt de overheid naar een wet die het verbiedt om tractiecontrole uit te zetten.

Wat is een supercar?

Maar voor welke auto’s geldt dit? Wat is exact een supercar? Het is lastig om een duidelijke grens te trekken. Ga je kijken naar pk’s, dan betekent dit dat je voor een lichte snelle auto met niet extreem veel pk’s geen speciaal rijbewijs nodig hebt en voor een grote zware pick-up met veel vermogen wel. Dit terwijl de kleine lichte sportwagen wellicht meer risico met zich meebrengt.

Audi R8, supercar, rijbewijs, Australië
Audi R8.

Ook kijken naar de nul-naar-honderd-tijd brengt de nodige complicaties met zich mee. Een snelle elektrische auto als de Tesla Model 3 Performance sprint in 3,3 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur. Een Audi R8 doet dit slechts 0,2 seconden sneller, en dat is toch echt een supercar.

Enkel nog een wetsvoorstel

Of de wet uiteindelijk doorgevoerd wordt, is nog maar de vraag. Het is in ieder geval niet makkelijk om een regel voor een speciaal rijbewijs op te stellen.

Bentley onthult met de Mulliner Batur zijn krachtigste auto ooit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.