Dennis Mons
Dennis Mons Auto's & Motoren 17 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

De ‘snelste auto ter wereld’ lijkt rechtstreeks uit Gotham te komen

Het automerk Rodin Cars heeft een auto ontwikkeld die nog sneller is dan een Formule 1-auto. Volgens de fabrikant wordt het zelfs de snelste auto ter wereld op het circuit. Mag je deze hypercar, die in Gotham gebouwd lijkt te zijn, straks rijden op de weg? Neen. Zelfs niet eens op alle circuits.

Dit bizarre concept heet de FZERO (ja, zoals de game) en je ziet Batman er al in rondrijden. Het doel van David Dicker, hoofd van het bedrijf, is dat de wagen sneller gaat dan een Formule 1–auto. Rodin Cars heeft zich niet laten limiteren door weg- of racingregels.

FZERO moet de snelste auto ter wereld worden

Je mag dus niet de weg op met dit monster in de maak. Sterker nog, je mag wel de racebaan op, maar in deze auto is het vooralsnog verboden om te rijden in races zoals Le Mans.

De aspirant snelste auto ter wereld krijgt een 4 liter V10 twin-turbo, maar weegt slechts 700 kilogram, zo’n 100 kilo lichter dan een wagen in de Formule 1 op dit moment. Dat alles is te danken aan een vrijwel volledige opbouw met glasfiber en haalt dan ook dankzij gewicht en motorinhoud een topsnelheid van 364 kilometer per uur.

Dat gewicht heeft ook grotendeels te maken met de motor die slechts 100 kilogram weegt. Hoewel de FZERO slechts 986 pk heeft, pakt hij dus wel die krankzinnige topsnelheid.

Blijven plakken als een Formule 1-auto

Vanwege het feit dat de aspirant snelste auto ter wereld een gesloten cockpit heeft en een scherpe vleugel op de voorkant, plakt de wagen als kauwgom aan de weg. Volgens ontwikkelaars weet de FZERO meer dan 4.000 kilo aan downforce te fabriceren.

fzero, gotham, snelste auto ter wereld, f1
(Afbeelding: Rodin Cars)

De FZERO heeft wel enige concurrentie. Op dit moment werkt Red Bull hard aan de RB17, onder leiding van Adrian Newey, die wel van wanten weet wat betreft de Formule 1. De Gotham-chique auto heeft wel een prijsvoordeel, te weten dat de wagen zo’n 2,15 miljoen euro kost en de RB17 zo’n 6 miljoen euro. Dan is de FZERO natuurlijk een koopje.

Ga er maar niet vanuit dat je snel instapt in de aspirant snelste auto ter wereld. De FZERO is nog in de productiefase en de eerste wagens worden pas in 2023 verkocht. En er zijn er maar 27 van, dus ga maar vast in de rij liggen.

Rodin Cars

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.