Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 17 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Nederlands label kleedt je in de iconische stijl van Gordon Gekko

Kun je nog zo cool voor de spiegel staan, de stijl van acteurs in films en series is niet te evenaren. Al kom je bij Gordon Gekko nu heel dicht in de buurt. De nieuwe collectie van het Nederlandse modelabel Besnard is geïnspireerd op het iconische personage uit de film Wall Street (1987). We gingen in gesprek met de bedenker en nemen de collectie onder de loep.

Gordon Gekko wordt in Wall Street gespeeld door Michael Douglas, die een Oscar won met deze rol. Het personage is een corporate raider die bedrijven overneemt en in stukjes verkoopt. Een ander iconisch personage in de film is Bud Fox (Charlie Sheen), een aandelenhandelaar die door Gekko wordt meegetrokken in de wereld van yuppies, duistere deals, geld en vrouwen. Ook zijn stijl dient als inspiratie voor de nieuwe collectie van Besnard. Het was een tijd van grotere pakken, gedurfde kleding en accessoires. Een stijl die nu eindelijk weer wordt omarmd.

Shirts en dassen in de stijl van Wall Street (1987)

Centraal in de collectie staan de shirts van Gordon Gekko. Het shirt met de horizontale streep is een van de items waar veel vraag naar is. Dit type hemd vind je haast nergens. “Erg lastig om te maken, doordat de strepen overal precies moeten doorlopen”, zegt Victor Besnard, (her)oprichter van het label, tegen Manners. “Gelukkig werken wij samen met een klein atelier in Napels in Italië, waar ze al decennialang hemden op dezelfde manier maken.”

horizontale streep, shirt, gordon gekko, stijl, wall street, nederlands modelabel, besnard
“In Napels hebben ze decennialange ervaring met de horizontale streep” (Afbeelding: Besnard)

Een ander iconisch item is het Blue End-on-End Contrast Collar Shirt, waarin je Gordon Gekko het vaakst ziet in de film Wall Street. Ook volledig met de hand gemaakt in Napels, en voorzien van Australische parelmoerknopen.

victor besnard, gordon gekko, wall street 1987, michael douglas, buddy fox, nederlands modemerk, blue end to end
(Afbeelding: Besnard)
Besnard, nederlands modemerk, gordon gekko, wall street, shirts, collectie
Michael Douglas als Gordon Gekko in Wall Street (Afbeelding: 20th Century Fox)

Dan is er ook nog het Blue Stripe Poplin Contrast Collar Shirt, met een verticale streep. Alle hemden zijn perfect te combineren met bijvoorbeeld de dassen van Besnard, voorzien van heerlijke motieven die in de jaren 80 de norm waren. Ook de pantalons van Besnard sluiten mooi aan op de stijl van Gordon Gekko in Wall Street (1987). Check het lookbook voor de nodige inspiratie.

Vijf vragen aan Victor Besnard

Bij Manners houden we van films, unieke mode en ondernemers die volledig hun eigen pad bewandelen. Dat alles komt behoorlijk samen in deze op Wall Street (1987) geïnspireerde modecollectie. We spraken Victor Besnard, oprichter van het Nederlandse modelabel dat zijn achternaam draagt.

1. Waarom een collectie in de stijl van Gordon Gekko?

“Pakken en dassen verdwijnen langzamerhand uit het straatbeeld. Om deze beweging tegen te gaan, besloot ik een collectie te ontwerpen waar shirts en dassen gebruikt worden om klassieke outfits origineler en spannender te maken. Ik was altijd al onder de indruk van de stijl van Gordon Gekko en vond zijn uitgesproken kleding in de film Wall Street erg cool. Het is klassiek, maar tegelijkertijd brutaal en een tikje opzichtig.”

victor besnard, gordon gekko, wall street 1987, michael douglas, buddy fox, nederlands modemerk
Victor Besnard showt zijn eigen waar

Waar is de fascinatie voor stijl in films ontstaan?

“Ik ben altijd een groot filmliefhebber geweest en films zijn daardoor ook een belangrijke bron voor inspiratie. De vorige zomercollectie was geïnspireerd door een van mijn favoriete films, The Talented Mr. Ripley. Er is zoveel aandacht is besteed aan de setting, de cinematografie en de rol van de kleding om de karakters te ontwikkelen. Ik kon nergens een donkerblauw dupioni zijden jasje vinden, dus besloot ik het zelf te produceren.”

Kunnen we meer op films geïnspireerde collecties verwachten?

“Dat is zeker het plan. Ik kijk met name naar films waar de kleding een bepaalde tijdsgeest neerzet. De uitdaging is om deze op een hedendaagse manier te presenteren. Een paar voorbeelden waar we naar kijken zijn American Gigolo, The Sting, The Graduate en de Thomas Crown Affair (1968), maar ook naar recente films zoals Call Me By Your Name.”

Besnard_Wall_Street_Lookbook_Look_2_Zoom_2
Een klassiek klokje maakt de Wall Street-look compleet (Afbeelding: Besnard)

Waar zijn de op Wall Street gebaseerde shirts gemaakt?

“De shirts (en pakken) die Gordon Gekko in de film droeg, zijn allemaal bespoke en met de hand gemaakt. Met name het shirt met de horizontale streep is erg lastig om te maken, doordat de strepen overal precies moeten doorlopen. Gelukkig werken wij samen met een klein atelier in Napels in Italië, waar ze al decennia hemden op dezelfde manier maken. De stof wordt nog met de hand geknipt en daarnaast worden de schouder, de kraag en de knopen met de hand eraan genaaid.”

Heb je nog een stijltip voor de Nederlandse man?

“In Nederland overheerst casual kleding het straatbeeld, zeker vergeleken met Aziatische landen zoals Korea of Japan. Dit hoeft natuurlijk niet iets slechts te zijn. Maar ik denk dat er voor de gemiddelde Nederlandse man nog veel te ontdekken valt. Veel kledingstukken worden als oubollig gezien, terwijl die – op de juiste manier gedragen – juist origineel en verfrissend kunnen zijn.”

charlie sheen, stijl, buddy fox, wall street, nederlands merk, collectie, shirts
Charlie Sheen als Bud Fox in Wall Street (Afbeelding: 20th Century Fox)

Wall Street (1987) is op dit moment te streamen via Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.