Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 10 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom je (niet) in de crypto Shiba Inu wil investeren

Opeens was hij daar: crypto-munt SHIB, vernoemd naar het Japanse hondenras Shiba Inu. In een jaar tijd wist het alternatief voor Dogecoin op te klimmen naar de top 20 meest grote cryptocurrencies. Wie 1.000 euro in de munt heeft geïnvesteerd vorig jaar, is nu miljonair.

Ben je nu te laat als je in Shiba Inu investeert? En nog belangrijker: is het sowieso een goed idee om in een meme-coin te investeren? Dit is waarom je (niet) in Shiba Inu wil investeren.

Een parodie op een parodie

Toen meme-coin Shiba Inu voor het eerst werd gelanceerd, waren er genoeg sceptici te vinden. Hoe kan het ook anders; als Dogecoin een parodie is op Bitcoin en Shiba Inu op Dogecoin, spreken we eigenlijk van een parodie op een parodie.

Zelfs in een wereld waarin memes hoogtij vieren, is het onwaarschijnlijk dat een knock-off van een meme-coin legendarische rendementen zal opleveren. Toch staan skeptici nu met hun mond vol tanden.

De munt lanceerde in augustus 2020 met een initiële prijs van 0,000002 dollar per stuk. Hoewel de koers van de munt nu op 0,000037 dollar ligt, is die ook 0,000088 dollar geweest. Wie flink heeft geïnvesteerd in de munt en op de juiste momenten winst heeft gepakt, kan dus schatrijk zijn. Eerder schreven we al over een 35-jarige magazijnmanager, die bijna 7.000 euro in de munt stak en nu miljonair is.

Geen enkele andere digitale munt heeft zulke rendementen opgeleverd als Shiba Inu dit jaar. Door dit soort succesverhalen is de verleiding groot om ook in Shiba Inu te investeren. Maar is dat wel de goede zet? Ben je eigenlijk niet te laat?

Waarom Shiba Inu meer waard zal worden

Shiba Inu heeft nu meer dan een miljoen investeerders. Vanwege deze mijlpaal onderzoeken de developers achter de munt of verdere groei mogelijk is, door Shiba Inu bijvoorbeeld te integreren met de metaverse. Specifieke metaverse-gerelateerde tokens zoals SAND en MANA zijn de afgelopen maand enorm populair geworden, nadat Facebook aankondigde de naam van het overkoepelende bedrijf te veranderen in Meta.

CEO Mark Zuckerberg droomt namelijk van een metaverse – een digitaal universum waarin mensen als avatars kunnen communiceren, werken, winkelen en gamen. SHIB-investeerders zijn natuurlijk enthousiast dat de munt eventueel wordt geïntegreerd in metaverse projecten.

Token burn

Integratie met andere diensten en bedrijven, kunnen namelijk voor een positieve impuls zorgen. Het laat bovendien zien dat de ontwikkelaars inmiddels grotere ambities hebben dan simpelweg een meme-coin zijn. Lees in dit artikel meer over de plannen van Shiba Inu voor de metaverse en blockchain-gaming, die vermoedelijk leiden tot een enorme ‘token burn’.

Een andere reden waarom de koers van Shiba Inu nog wel eens zou kunnen stijgen, is als de munt op steeds meer handelplatforms als Robinhood aangeboden zou worden. Op deze manier zouden ook mainstream investeerders sneller hun geld in de munt steken.

Ook de upgrade naar Ethereum 2.0 zou wel eens een verschil kunnen maken. Momenteel draait Shiba Inu namelijk op de Ethereum-blockchain, die langzamer is en hogere kosten heeft dan andere blockchains.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over Elon Musk. De Tesla en SpaceX-CEO deed in het verleden de koers al explosief stijgen, terwijl hij persoonlijk niet eens in de munt investeert. Als hij zou aankondigen dat hij inmiddels wel in SHIB investeert, voorspellen we dat Shiba Inu door het dak gaat.

Waarom Shiba Inu niet meer waard zal worden

Maar bij dat woord ligt ook meteen de reden waarom je niet in de munt wil investeren: ‘voorspellen’. Er zijn genoeg andere cryptocurrencies die in het verleden enorm zijn gestegen, maar die daarna met minstens 90 procent weer gedaald zijn.

Bovendien is de concurrentie hoog. Avalanche is inmiddels Shiba Inu voorbij in de top 20 meest waardevolle cryptocurrencies en wie zegt dat andere munten SHIB ook niet voorbij zullen gaan? Behalve een grote community van loyale supporters, heeft Shiba Inu nog weinig sterke kanten. Veel andere tokens hebben een groter praktisch nut.

Wel of niet investeren in SHIB?

Of je wel of niet moet investeren in Shiba Inu, kan alleen jij bepalen. Niemand kan met zekerheid zeggen wat de crypto-munt in de toekomst gaat doen (dus geloof het ook niet als iemand dit wel beweert). Wat je altijd moet onthouden is dat investeren in cryptocurrencies al risicovol is, maar investeren in meme-coins helemaal.

De koersbedragen die we eerder in dit artikel hebben genoemd, laten zien hoe volatiel de munt is. Investeer nooit al je spaargeld in dezelfde munt en wees bereid om je volledige inzet te verliezen.

I newsThe Motley Fool

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.