Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 24 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze token stootte Dogecoin uit de top 10 tijdens de Bitcoin-dip

Bitcoin verloor 12,68 procent aan waarde vorige week en dat was niet eens de grootste verliezer. Waar veel grote crypto-munten in waarde aan het dalen waren, was ‘Avax’, de token van cryptoplatform Avalanche, hier een uitzondering op. Sterker nog, de token stootte afgelopen maandag ‘Doge’ van Dogecoin uit de top 10 meest waardevolle crypto’s.

Waar de Dogecoin afgelopen 30 dagen ruim 12 procent aan waarde verloor, wist de waarde van Avalanche juist met ruim 100 procent te stijgen. Tijd om ons hierin te verdiepen: wat is cryptoplatform Avalanche?

Wat is Avalanche?

Avalanche noemt zichzelf “het snelste smart contracts-platform in de blockchain-industrie”. Als je een beetje bekend bent met crypto, weet je dat Ethereum de eerste blockchain was die van deze smart contracts gebruik maakte.

Kleine opfrisser nodig? In dit artikel lees je alles over smart contracts. Kort uitgelegd zijn twee partijen hiermee in staat automatisch een transactie uit te voeren als er aan bepaalde criteria wordt voldaan. Dit kan zonder tussenpersoon met een smart contract, terwijl je bij een fysiek contract bijvoorbeeld een notaris nodig hebt.

Volgens Avalanche kan de blockchain 4.500 transacties per seconde verwerken, vergeleken met 15 transacties per seconde op die van Ethereum. De recente opkomst van de munt zorgt er dan ook voor dat sommige crypto-investeerders geloven dat de recente ‘Dogecoin-killer’ ooit de strijd aan zal gaan met Ethereum. Naast hogere snelheden belooft Avalanche ook lagere kosten te hebben en energiezuiniger te zijn dan concurrenten.

Waardoor is Avax zo erg in waarde gestegen?

Klinkt goed allemaal, maar het verklaart nog niet waarom Avax, de token van Avalanche, zo’n boost heeft gekregen. Zeker niet omdat de koersen van Bitcoin en veel andere digitale munten juist daalden door verschillende oorzaken, waaronder de mogelijk hogere belastingen op crypto in de Verenigde Staten.

De stijging van Avax komt voornamelijk door de aangekondigde samenwerking met Deloitte, één van de vier grootste accountant- en adviesbureaus ter wereld. Deloitte is van plan de blockchain te gebruiken om aanvragen voor vergoedingen door slachtoffers van natuurrampen te vereenvoudigen.

Heeft de stijging doorgezet?

Deze aankondiging was reden genoeg voor beleggers om in Avalanche te investeren. Deze maand steeg de waarde van Avax van 57,86 dollar naar uiteindelijk 146,22 dollar afgelopen maandag. Hiermee stootte Avax de ludieke munt van Dogecoin uit de top 10 met meest waardevolle crypto, waar Bitcoin nog altijd bovenaan staat.

Inmiddels is er weer een correctie te zien, onder meer doordat investeerders hun winst pakken. De koers van Avax is op moment van schrijven rond de 119 dollar. Avalanche staat inmiddels op plek 11 van de meest waardevolle munten, wel nog steeds één plek boven Dogecoin.

De correctie neemt niet weg dat de token van Avalanche één van de meest succesvolle cryptomunten van 2021 is. Niet alleen de laatste maand is een stijging te zien. Sinds het begin van dit jaar steeg de waarde van Avax met 2.900 procent. Bitcoin steeg in diezelfde periode met 100 procent, Ether met 460 procent. Reden genoeg om de munt in de gaten te houden dus.

Wat gaat er in 2021 met Bitcoin gebeuren?

Die vraag stellen is hem vooral niet beantwoorden. Wel is het interessant om de voorspellingen op lange termijn van Bitcoin te zien, van zowel criticasters als investeerders.

Snelste crypto-miljardair roemt deze token: ‘Beter dan Ethereum’

FortuneBusiness InsiderCoinDesk

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.