Redactie
Redactie Life 13 sep 2018

Wat zijn smart contracts? En hoe kunnen ze jouw toekomst beïnvloeden?

Alles is smart: je leest dit artikel waarschijnlijk op je smartphone, je hebt misschien al een smart ijskast en misschien heb je ook al gehoord over smart contracts. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de financiële wereld, maar ook voor bijvoorbeeld de vastgoed- en energiewereld. Met een benaming als ‘smart contract’ wil je al snel meer weten, want wat is er dan zo ‘smart’ aan?

Dit gastartikel is geschreven door Floris van Vredendaal van CollectCrypto.com.

Wat zijn smart contracts?

De term ‘smart contract’ is voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show. Toch wordt het steeds belangrijker. Maar wat is het nu eigenlijk? Het is een techniek die jou kan helpen om geld, eigendommen, aandelen of wat dan ook van waarde uit te wisselen. Dat gebeurt op een transparante manier, zonder tegengestelde belangen en vooral zonder een derde partij. Een notaris is dus niet meer nodig.

Waar je anders voor naar een advocaat of een notaris zou gaan, kan straks digitaal. Het zou zo simpel kunnen zijn als een bitcoin in een grootboek storten, waarna bijvoorbeeld jouw rijbewijs verlengd wordt. Helemaal digitaal.

Meer bewustzijn

Het klinkt misschien gek, maar met een smart contract ben je bewuster bezig dan met een ouderwets contract op papier. Dat komt doordat je een smart contract zelf vormgeeft, terwijl een papieren contract al voor je klaarligt. Feitelijk hoeft er bij een papieren contract alleen nog een krabbeltje gezet te worden. De meeste Nederlanders lezen, eerlijk gezegd, de voorwaarden amper.

Een smart contract heeft daarentegen zelfstandig interactie met de buitenwereld. Zo heeft het contact met andere systemen, modellen en allerlei analyse tools. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Misschien heb je een paar jaar geleden een huis gekocht en heb je nog nooit weer naar het koopcontract omgekeken. Bij een smart contract kijk je nog wel eens naar het contract, want het contract ‘leeft’. Daarmee bedoelen we dat het contract kan reageren op bijvoorbeeld een waardevermeerdering van je huis. Dat is best handig, want dan wordt er geld verdiend!

Voorbeeld: het contract met je energieleverancier

In jouw huis moet het lekker warm zijn. Je wilt bovendien ook stroom hebben. Dan ben je aangewezen op een energieleverancier. Dat is een typisch voorbeeld van een contract waar je echt nooit meer naar omkijkt. Veel Nederlanders sluiten een contract af en blijven daarna jaren aan dezelfde energieaanbieder hangen.

Een smart contract levert juist duurzaam bewustzijn op. Hoe dan? Doordat het contract met behulp van zelflerende systemen jouw energieverbruik kunnen voorspellen. Het contract koopt daarna geheel zelfstandig de benodigde energie van jouw buurman, die zonnepanelen op het dak heeft liggen. Ben jij juist degene met zonnepanelen en heb jij energie over? Dan verkoopt het contract automatisch jouw energie door, in plaats van terug te leveren aan een overvol netwerk.

 Het klinkt nu allemaal als toekomstmuziek, maar in Amerika wordt al aan dit voorbeeld gewerkt. Het is helemaal geen gek idee om dit ook naar Nederland te halen.

Alle informatie klopt

Mensen maken fouten. Computers maken alleen fouten als een mens iets fout heeft ingevoerd. Belangrijke instanties als bijvoorbeeld het Kadaster hebben goedgekeurde informatie om met vastgoed aan de slag te gaan. Bij een smart contract is het denkbaar dat de goedgekeurde informatie van het Kadaster beschikbaar komt voor het maken van smart contracts.

Alle informatie in een smart contract is betrouwbaar als het uit goedgekeurde, betrouwbare bronnen komt. Je hebt dan een ijzersterk contract in handen. Er moet alleen nog getekend worden, maar waar teken je voor?

Waar teken je voor?

Ouderwetse contracten bestaan uit moeilijke juridische taal, die voor jou en mij niet te begrijpen is. Een smart contract heeft code met daarin tekst die jij eenvoudig kunt lezen. Daardoor begrijp je beter waarvoor je tekent.

Om nog even terug te komen op het voorbeeld van het slimme energiecontract: daar teken je straks niet meer voor de levering van energie, maar voor het slimmer en duurzamer omgaan met energie. Bijvoorbeeld door jouw overschot aan energie door te verkopen.

Word jij Smart Contract Auditor?

Als je je nu al bezig gaat houden met smart contracts, is de kans groot dat je straks een baan vindt als Smart Contract Auditor. Het zou maar zo eens een gewilde baan in de toekomst kunnen worden. Er wordt namelijk al aardig geëxperimenteerd met smart contracts.

Dat is ook niet zo gek; we experimenteren ook al met zelfrijdende auto’s, die een route hebben geleerd. Dat kan dus ook met contracten. Smart contracts bieden kansen, ook op de banenmarkt. We hebben dan goede programmeurs nodig, maar ook juristen met digitale kennis van zaken. Nederland gaat er heel anders uit zien.

Het enige dat we nog moeten doen, is leren de controle uit handen te geven. Want durven we het wel aan, om zoiets belangrijks als onze financiën uit handen te geven?

Reageer op artikel:
Wat zijn smart contracts? En hoe kunnen ze jouw toekomst beïnvloeden?
Sluiten