Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 27 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Met een topsnelheid van 72(!) km/u is dit dé elektrische fiets voor snelheidsduivels

De ontwikkeling in de markt voor elektrische fietsen gaan heel hard. Waar het vroeger bij uitstek het vervoermiddel was voor de wat oudere medemens, is de e-bike aan een duidelijke opmars bezig. Flitsende ontwerpen, koppelingen met je smartphone, kortom, de elektrische fiets heeft het stoffige imago afgeschud en maakt zich met de komst van de elektrische MTB op voor de volgende revolutie: de elektrische fiets die snelheden tot 72(!) kilometer per uur kan halen.

De ontwikkeling van de Scout Pro

Twee jaar geleden produceerde California’s Hi Power Cycles (HPC) zijn eerste hardtail e-mountainbike. Amper vier prototypen later, en de Scout Pro is geboren. Liefhebbers van de elektrische fiets kunnen hun hart ophalen. Snelheden richting de 50 kilometer per uur zien we wel vaker, maar een topsnelheid van 72 kilometer per uur is wel echt ongekend.

“De Scout Pro herbergt jaren van onderzoek en ontwikkeling”, zegt Chris Hunt van HPC. “We zijn erg enthousiast over deze elektrische fiets, er is geen andere elektrische MTB zoals deze en ik ben dan ook supertrots op onze ingenieurs. Zonder hen zou een dergelijke elektrische mountainbike niet mogelijk zijn geweest.”

Snel, sneller en nog veel sneller

Eerlijk is eerlijk, de Scout Pro heeft alles in zich om een van de populairste e-bikes te worden. Met een volledig opgeladen batterij heb je een actieradius van 128 kilometer. Verantwoordelijk voor die ultieme prestatiedrift is de optioneel verkrijgbare 48 V / 1,680 Wh batterij. Deze is op de onderste buis van het 6061-T6 aluminium frame gemonteerd. Overigens kun je ook gebruik maken van de eco-modus. Lekker zuinig en veel langer rijden. Je zou dan in staat zijn om dik 250 kilometer te rijden op een enkele acculading.

Heb je zo’n grote actieradius niet nodig, dan is er een mogelijkheid om te kiezen voor de standaard uitvoering. Je krijgt dan een batterij van 596 Wh, goed voor zo’n 45 kilometer fietsplezier. In de eco-modus is dat dan 95 kilometer.

Geen enkel terrein is lastig voor deze elektrische fiets

In de ‘mid-drive’ stand behaal je een topsnelheid van zo’n 50 kilometer per uur, voldoende om je vlot van punt A naar B te laten gaan. De trapondersteuning laat je daarnaast een hogere topsnelheid van 72 kilometer per uur bereiken. Dankzij een maximaal koppel van 240 Nm (177 lb.ft) zijn hellingen en kleine obstakels dan ook geen probleem.

Met het SRAM EX1 versnellingssysteem heb je acht versnellingen tot je beschikking en bepaal je zelf de snelheid van de Scout Pro. De elektrische mountainbike is daarnaast voorzien van 5 inch Spank-velgen die zijn voorzien van Maxxis Minion-banden. Duidelijk: de Scout Pro is niet de eerste de beste elektrische mountainbike.

Onderweg je smartphone opladen

Een in het stuur geïntegreerd kleurendisplay geeft de snelheid, het bereik, het stroomverbruik, de informatie over de voedingsmodus, het traphulpniveau en de afgelegde afstand weer. De ingebouwde USB-poort zorgt ervoor dat je zelfs onderweg je smartphone kan opladen. Met dergelijke kwalificaties is het duidelijk dat de Scout Pro geen instapmodel is, maar juist een elektrische mountainbike is voor de ware liefhebber.

De prijs is er dan ook naar. Voor een instapprijs van 6.995 dollar ben je de trotse eigenaar van een van de betere elektrische mountainbikes die er op de markt zijn.

Zoek je juist een elektrische stadsfiets? Dan is deze e-bike van eigen bodem misschien een betere optie.

New Atlas

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.