Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 21 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Saucony dropt eco-sneakers van bloemen, bieten en jute

Steeds meer gangbare modemerken verduurzamen, goede trend. Wat betreft sneakers is Adidas een van de merken die voorop lopen. Vanaf nu doet ook Saucony mee. De Amerikaanse hardlooppionier heeft zijn eerste eco-sneakers en die zijn uiterst stijlvol.

Het model heet Jazz Court RFG en heeft een lage milieu-impact. De eco-sneakers zijn volledig gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen. Saucony streeft ernaar om een ​​kleinere voetafdruk op de planeet achter te laten en om tegen 2030 ellen nog maar circulaire producten af te leveren. Met deze schoen zet het runnerslabel een stijlvolle doch decisieve stap richting die duurzamere toekomst.

Saucony Jazz Court RFG

De Jazz Court RFG is het resultaat van jarenlang onderzoek. Daarbij is gezocht naar grondstoffen en productiemethodes die de best mogelijke sneakers opleveren, met de kleinst mogelijke impact op het milieu.

Saucony Jazz Court RFG, eco-sneakers, 2

Deze missie wordt ook belichaamd in de naam: RFG staat voor ‘Run for Good’, een motto die zowel de hardloopexpertise van Saucony als zijn toewijding aan duurzame innovatie onderstreept.

Grondstoffen van de eco-sneakers

Een belangrijke innovatie zit ‘m in de gebruikte grondstoffen: biologisch katoen, jute, wol, rubber, hout, gardeniabloemen en bieten. Geen grondstoffen dus op basis van plastic of aardoliederivaten, wat helaas nog steeds de norm is in de sneakerindustrie.

Saucony Jazz Court RFG, eco-sneakers, 3 (1)

Voor Saucony zijn deze eco-sneakers een belangrijke stap richting een nabije toekomst, met een 100 procent circulair productieproces als doel. Dat betekent producten van biologisch afbreekbare materialen, die volledig te recyclen zijn.

Bietensap voor de maatinformatie

Om de eco-sneakers te maken, is er door Saucony gebruikt gemaakt van een volledig nieuw uitgedokterd productieproces. Zo werden gardeniabloemen gebruikt voor de blauwe kleurstof van de kraagvoering, en bietensap om de maatinformatie in de binnenzool af te drukken. Verf werd vervangen door een mengsel van bloem en water, om de stikpunten te markeren, terwijl krijt is gebruikt om de boven- en tussenzool te markeren en uit te lijnen.

Saucony Jazz Court RFG, eco-sneakers

Je koopt de eco-sneakers van Saucony voor 129 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.