Stijn Kuster
Stijn Kuster Reizen 21 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Duister toerisme: vlucht over kernreactor in Tsjernobyl te boeken

Luchtvaartmaatschappij Ukrainian International Airlines biedt een vlucht aan, die zo dicht mogelijk bij de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl komt. Deze vorm van duister toerisme strookt niet echt met de verduurzaming van de wereld. Maar wees gerust: het is eenmalig.

26 april is het exact 35 jaar geleden dat de kernramp plaatsvond nabij de stad Pripyat. Tot op de dag van vandaag is de plek radioactief en verlaten.

Met een passagiersvliegtuig naar de rampplek

Vanuit een passagiersjet kun je nu eenmalig een kijkje nemen boven de gevaarlijke plek. Het vliegtuig blijft op 900 meter hoogte blijven vliegen, zo dicht mogelijk bij de kernreactor nummer 4 in Tsjernobyl.

duister toerisme, Tsjernobyl, vlucht
Chernobyl-Tour.UA

Dit is de eerste keer dat een vliegtuig met toeristen zo dichtbij de kernreactor in Tsjernobyl komt. “Om eerlijk te zijn, werd deze tour alleen mogelijk gemaakt door de pandemie”, zegt Bohdan Skotnykov, UIA’s projectleider voor de vlucht tegen CNN. “Er is een vliegtuig beschikbaar en ons team heeft wat vrije tijd om creatieve projecten te doen.”

Duister toerisme in Tsjernobyl sterk afgenomen

Door de pandemie is het toerisme naar de Exclusion Zone sterk afgenomen. In 2019 bezochten nog 72.000 mensen de sterk getroffen omgeving rondom de kernreactor. In 2020 waren er slechts 32.000 bezoekers. Dit zijn de geregistreerde toeristen. Er komen ook mensen illegaal binnen. Die lopen het risico om op sterk door radioactieve straling besmette plaatsen te komen, en daarnaast is er een kans op hoge boetes.

Er staan tal van video’s op YouTube waarin mensen zelf op ontdekking gaan in Tsjernobyl en soms (te) dicht bij de kernreactor komen.

Het afgelopen jaar heeft de Exclusion zone in Tsjernobyl opnieuw een ramp meegemaakt. Tien dagen lang woedde er bosbranden in het gebied. Deze stopte slechts 1,5 kilometer van de kerncentrale. Naar schatting is zo’n 30 pocent van de toeristische attracties verloren gegaan.

Eenmalige kans

Wil je een keer legaal kernreactor nummer 4 in het echt zien, dan is dit je kans. De luchtvaartmaatschappij biedt de vliegtickets aan voor 2.970 Oekraïense Grivna (ongeveer 88 euro) aan. De vlucht vindt plaats op de avond van 25 april, de vooravond van de ramp in 1986.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.