Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 27 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Sage Bambino review: compacte espressomachine voor een scherpe prijs

De Bambino espressomachine is het instapmodel van Sage. Maar vergis je niet, het is een wolf in schaapskleren. Ondanks zijn vriendelijke uiterlijk en klein postuur, kun je er fantastische barista-kwaliteit-koffie mee maken. Manners testte hem en hier zijn de resultaten.

De Bambino is ideaal voor mensen die thuis goede espresso’s of cappuccino’s willen drinken, zonder hier veel tijd aan kwijt te zijn. Je bespaart tijd omdat je niet de deur uit hoeft noch hoeft te wachten bij koffietentjes. Daarnaast bespaar je geld doordat je geen koffie meer hoeft te halen bij de barista om de hoek. Wil je meer leren over hoe je zelf goede third wave koffie kan maken, volg dan de coffee journey op deze pagina.

De scherp geprijsde Sage Bambino

Met een adviesprijs van 350 euro heb je de Bambino er na 100-200 kopjes (afhankelijk van je favoriete variant) er al uit. Dat is voor veel mensen al binnen een paar maanden.

De Sage Bambino espressomachine getest
Ondanks dat de Bambino klein is, presteert hij groots (Afbeelding: Sage)

Veelbelovend? Ja. Haalbaar? Ik denk het wel, want de andere Sage espressomachines hebben zich al bewezen. Toch reisde ik nieuwsgierig af naar Antwerpen waar ik een barista-dag bijwoonde en zelf verschillende espresso’s, latte’s en cappuccino’s maakte op de Bambino.

Kleine espressomachine, grote prestaties

Allereerst het uiterlijk van het apparaat. De Bambino is compact, hetgeen hem ideaal maakt voor mensen die weinig ruimte in de keuken hebben voor een apparaat dat permanent op het aanrecht staat. Hij is kleiner dan de espressomachine die ik thuis heb (een Quick Mill) en waar ik hem mee zal vergelijken qua prestaties. De Bambino is mooi ontworpen, een aanwinst voor je aanrecht.

De Sage Bambino espressomachine getest
De Bambino maakt een zeer volwassen espresso (Afbeelding: Sage)

Doordat de Bambino zo klein is, onderschatte ik hem, ik achtte hem niet in staat tot barista-prestaties. Immers, je favoriete koffiezaakje heeft vaak een enorm bakbeest staan met tientallen kopjes er op. Zou zo’n klein apparaatje ook goede third wave-koffie kunnen brouwen?

De Sage Bambino is een technisch hoogstandje

Het antwoord is: ja. Hoe dat kan? Technologie. Dankzij het gepatenteerde Thermojet-verwarmingssysteem is de machine niet alleen al in drie seconden klaar om perfecte espresso te maken, maar levert hij ook geweldige prestaties. Via digitale temperatuurregeling optimaliseert de Bambino de espressobereiding. Hij brengt het water eerst op exact de juiste temperatuur om vervolgens te beginnen met een pre-infusie onder lage druk. Daarna schakelt hij over op de daadwerkelijke extractie onder hoge druk.

De Sage Bambino espressomachine getest
De Bambino neemt weinig ruimte in op je aanrecht (Afbeelding: Sage)

Het resultaat? Een uitstekende espresso. Voor degenen die alleen zwarte espresso drinken, eindigt het proces hier. Wil je een latte maken of een flat white of een cappuccino (of andere varianten)? Pak dan het stoompijpje erbij en hang die in het melkkannetje. Dankzij (opnieuw) de Thermojet (gemaakt in Nederland!) komt er veel stoomkracht vrij. Deze overtreft de prestaties van mijn eigen Quick Mill ruimschoots en stoomt de melk veel sneller tot de juiste temperatuur én textuur. Voor latte-art heb je perfect microschuim nodig.

Voor de perfect expresso, cappuchino of latte

Hoe verliepen mijn tests? De eerste paar keer moest ik wel even wennen aan de power van de Bambino-stoompijp en kreeg ik te grote bubbels. Een paar keer goed kloppen en heen en weer gieten tussen verschillende kannetjes leidden alsnog tot een acceptabele textuur. De volgende poging echter, ging het nóg veel beter. Door goed mee te bewegen met de stoompijp, realiseerde ik het juiste geluid (scheurend papier) en een mooie draaikolk. En een kannetje vol melk die qua textuur deed denken aan een blik verf. Perfect om latte-art mee te tekenen dus. Hetgeen geschiedde.

De Sage Bambino espressomachine getest
De Thermojet geeft een enorme stoompower (Afbeelding: Sage)

Het eindresultaat? Een supermooie cappuccino die ook uitmuntend smaakte. Natuurlijk is ook van belang of je goede (en verse) bonen gebruikt. En welke melk, dat speelt ook een rol. Later testte ik de stoompijp nog met plantaardige melkproducten zoals haverdrink, sojadrink, amandeldrink, kokosdrink en rijstdrink. Met allemaal ben ik erin geslaagd een goede textuur te krijgen en latte-art te maken.

Sage Bambino: conclusie

Het eindoordeel? Zowel de espresso (of de koffie) als de melk (en plantaardige drinks) kon ik uitstekend bereiden op de Sage Bambino. Voor een prijs van 350 euro heb je echt een gruwelijk goede barista-machine in huis die ook nog eens weinig plek inneemt.

De Bambino is verkrijgbaar voor €349,90 op sageappliances.nl en bij geselecteerde retailers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.